Ήπια αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019 16:31
UPD:16:46
REUTERS/JOHN SIBLEY

Ήπια αποκλιμάκωση εμφάνιζε το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων αν και το μεσημέρι είχε σκαρφαλώσει άνω του 4,20%. Παρόμοια εικόνα και για το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου, που σημειώνει μικρή πτώση αν και μέσα στην ημέρα είχε ανέλθει στα επίπεδα του 3,2%, εν μέσω φημολογιών ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση 5ετούς τίτλου στο άμεσο μέλλον, πιθανόν μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο αρθρογράφος του Bloomberg Μάρκους Άσγουορθ, αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσει κανείς πόσο πρόθυμες είναι οι αγορές να συγχωρήσουν, αυτή είναι τώρα. Πάντως, την Τρίτη η Capital Economics εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα σημειώσουν φτωχές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, «ιδίως στην Ιταλία και στην Ελλάδα».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (16.25) στο 4,16%, καταγράφοντας πτώση δύο μονάδων βάσης ή 0,41%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 396 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,11%.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,20%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,60%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου σημειώνει πτώση πέντε μονάδων βάσης στο 1,28%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,71%, υποχωρώντας κατά πέντε μονάδες βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 251 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,26%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να διολισθαίνει επίσης κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,67%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,71%, καταγράφοντας πτώση τριών μονάδων βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα