Θέμα ημερών η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού

Πηγές υπ. Εργασίας: Σύμφωνη η Κομισιόν για «προσεχτική» αύξηση
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 14:42
UPD:16:05
REUTERS/Yves Herman

Tου Στέλιου Παπαπέτρου
[email protected] 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το ύψος της αύξησης των κατωτάτων μισθών και ημερομισθίων καθώς και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών.  Για το θέμα της αύξησης του  κατώτατου μισθού η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσε το πρωί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου Υπουργείου,  η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού για νέους κάτω των 25 ετών η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, θα οδηγήσει σε αύξηση 24 διαφορετικά επιδόματα τα οποία συνδέονται με τίς κατώτατες αποδοχές. Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων,σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «Οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στα επιδόματα αυτόματα το Φεβρουάριο». Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου  η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις, όχι μόνο για όσους αμείβονται με αυτόν, αλλά και σε άνεργους, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες και εκτιμά ότι «Από την αύξηση των επιδομάτων και μόνο θα ωφεληθούν περίπου 300.000».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και των εκπροσώπων των θεσμών έγινε ενημέρωση που αφορούσε και στην  υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων. Επίσης, η Υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα