Ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2001 19:19
UPD:19:21

Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα υπέγραψαν η τουρκική εταιρεία ΕΝΚΑ, του Τούρκου επιχειρηματία Sarik Tara, και η εταιρεία Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη (HE&D SA), η οποία έχει ιδρυθεί από κοινού από τις εταιρείες Ιντρακόμ ΑΕ, Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ και Ακτωρ ΑΕ.

Οι δύο εταιρείες, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα προχωρήσουν από κοινού στην κατασκευή και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης ισχύος, καθώς και έργων υποδομής μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πιθανότατος τόπος εγκατάστασης της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής είναι η Ανατολική Μακεδονία ή η Θράκη.

Ηδη, η HE&D και η ΕΝΚΑ με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου γνωστοποιούν τις προθέσεις τους για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής δυναμικότητας 800-1.200 MW στην Ανατολική Μακεδονία ή Θράκη. Η κοινοπραξία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 1 έως 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως.

Τα δύο μέρη θα εξετάσουν, επίσης, τη δυνατότητα δραστηριοποίησής τους στους τομείς της εμπορίας φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, ενώ στα πλαίσια της συμφωνίας εξετάζεται και η εγκατάσταση και εκμετάλλευση συστημάτων οπτικών ινών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συμφωνία υπεγράφη από την πλευρά της ΕΝΚΑ, από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Haluk Gercek, και από την πλευρά της HE&D από τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Σάββα Παπαφιλίππου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • ΙΝΤΚΑ



Σχολιασμένα