Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κλείσιμο

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2001 20:18
UPD:20:19

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, με τις τεχνολογικές μετοχές και τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο να πρωταγωνιστούν στις συνεδριάσεις.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 των blue chip κέρδισε 0,8% στις 5.498,52 μονάδες, με την κατασκευάστρια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel να ενισχύεται κατά 2,5%, την France Telecom, που έχει μεγάλη στάθμιση στο δείκτη, κατά 1,2%, συμπαρασύροντας στην άνοδο και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange(1,3%).

Η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Cap Gemini Ernst & Young ήταν ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης με κέρδη 2,6%.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, έχασε 0,4%, μετά τη δημοσιοποίηση των σχεδίων της για εξαγορά του 55% της BancWest Corp. στις ΗΠΑ αντί του ποσού των 2,45 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg News, η ΒΝΡ προσφέρει κατά 40% υψηλότερη τιμή για την εξαγορά των μετοχών της BancWest, οι οποίες έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή στα 24,98 δολ. η μία.

Στις 31 Μαρτίου, η BancWest είχε περιουσιακά στοιχεία ύψους 19,4 δισ. δολ. και βρισκόταν στην 36η θέση των μεγαλυτέρων τραπεζών στις ΗΠΑ.

Στη Φρανκφούρτη, ο Xetra Dax υποχωρεί αυτήν την ώρα 0,23% στις 6.124 μονάδες.

Η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ, Infineon Technologies, καταγράφει κέρδη 1,6%, ενώ η κατασκευάστρια επιχειρηματικού λογισμικού, SAP, κερδίζει 2,5%. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό για να ισοσκελίσει τις απώλειες 1,8% της ενεργειακής Ε.ΟΝ, που δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Κι ενώ το Λονδίνο αργεί σήμερα, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI έκλεισε με άνοδο 1,3% ελέω Novartis.

O ελβετικός κολοσσός της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας και φαρμακοβιομηχανίας Novartis AG. Ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο της μεγάλης ανταγωνίστριάς του, ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche. Η υπ' αριθμόν τρία ευρωπαϊκή και τέταρτη κορυφαία παγκοσμίως φαρμακοβιομηχανία απέκτησε αντί του ποσού των 4,83 δισ. ελβετικών φράγκων το 20% των -με δικαίωμα ψήφου- μετοχών της Roche, τις οποίες ήλεγχε η BZ Group Holding AG του ελβετού δισεκατομμυριούχου Μάρτιν Εμπνερ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κίνησης, η μετοχή της Novartis ενισχύθηκε 2,1% και της Roche 3,4%.

Στο Αμστερντάμ, ο δείκτης ΑΕΧ «τσίμπησε» 0,6%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 0,3%.

Ο FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε κατά 0,6%, με το δείκτη της πληροφορικής να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο, 1,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα