Ομόλογα: Σε χαμηλό έξι εβδομάδων η απόδοση του 10ετούς

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 15:50
UPD:22/01/2019 16:48
REUTERS/JOHN SIBLEY

Στο χαμηλότερό του επίπεδο από τις 5 Δεκεμβρίου διολίσθησε το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή. Ώθηση στους ελληνικούς τίτλους δίνει και το γεγονός πως οι επενδυτές τις τελευταίες ημέρες στρέφονται στην αγορά ομολόγων, με φόντο την αβεβαιότητα που πηγάζει από τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και το «shutdown» στις ΗΠΑ.

Τα ομόλογα εκτιμάται πως θα αναδειχθούν στο ασφαλέστερο καταφύγιο για τους επενδυτές το 2019, καθώς οι μεγάλες οικονομίες κατεβάζουν συνεχώς ταχύτητα, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να μεταθέσουν ή και να ανατρέψουν πλήρως τα σχέδιά τους για τα επιτόκια και οι αγορές μετοχών ετοιμάζονται για νέα «αιμορραγία». Αυτή είναι η πρόβλεψη της Capital Economics για τις εξελίξεις στις αγορές, σε ένα έτος, που χαρακτηρίζεται από κορύφωση του πολιτικού ρίσκου και των εντάσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται αυτήν την ώρα (15.45) στο 4,16%, καταγράφοντας πτώση τριών μονάδων βάσης ή 0,62%. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 391 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Αυγούστου, στο 3,02%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή, η Αθήνα σχεδιάζει την έκδοση 5ετούς τίτλου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά μία μονάδα βάσης στο 0,25%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς υποχωρεί κατά μία μονάδα βάσης στο 0,65%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου υποχωρεί κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,31%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,77%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 251 μονάδες βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 1,35%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να αυξάνεται κατά μία μονάδα βάσης στο 1,74%.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρίσκεται στο 2,78%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα