Το ευρώ θα μείνει ακόμη και με αποχωρήσεις κρατών

Έρευνα προβλέπει την επιβίωση του νομίσματος στα επόμενα 20 έτη
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 17:04
UPD:17:04
REUTERS/SUSANA VERA

Από την έντυπη έκδοση

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Οι προκλήσεις πολλές, οι εστίες αβεβαιότητας ακόμη περισσότερες. Όμως το ευρώ, έχοντας ήδη συμπληρώσει μία 20ετία ύπαρξης, θα επιβιώσει τουλάχιστον για δύο δεκαετίες ακόμη, καθώς οι προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα θεμέλια του ενιαίου νομίσματος, όπως διαπιστώνουν οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Την ώρα που το ευρώ γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια φέτος, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού - ειδικά από τη στιγμή που οι λαϊκιστές σε διάφορες χώρες-μέλη επικαλούνται συχνά την ιδέα εξόδου από την Ευρωζώνη. «Το ευρώ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία και εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, τα πλεονεκτήματα χρήσης του ευρώ θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο» τονίζει ο Κρίστιαν Τόντμαν της Dekabank. «Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις δεν θα αναγκάσουν ποτέ μια χώρα να αποχωρήσει από τη νομισματική ένωση. Και αυτό υπαγορεύει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» προσθέτει ο κ. Τόντμαν.

Σχεδόν το 80% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση προβλέπει ότι το ευρώ θα επιβιώσει - εν μέρει διότι το δύσκολο διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε σκέψη αποχώρησης. Οι οικονομικές συνέπειες αποχώρησης για μια χώρα-μέλος θα ήταν πολύ χειρότερες από τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Βρετανία, θεωρεί ο Μάρτιν Βέντερ της Zuercher Kantonbank. Πέραν τούτου, το ενιαίο νόμισμα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον Μπράιαν Μπαντ της Luzerner Kantonalbank. «Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο» δηλώνει η Annamaria Grimaldi, οικονομολόγος στην Intesa Sanpaolo. «Η αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα είναι δαπανηρή διαδικασία που καμία χώρα δεν θέλει να υποστεί. Πιστεύω ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα προωθήσουν σύγκλιση και αλληλεγγύη τα επόμενα 20 χρόνια ολοκληρώνοντας την Ένωση».

Από την άλλη πλευρά, ο Μάριους Ντάμπαϊμ της SEB εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος ότι οι κυβερνήσεις θα επιτύχουν. Παρότι οι πολιτικοί φαίνονται αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αυτή η στάση θα μπορούσε να αλλάξει, εάν ενισχυθεί η παρουσία των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές του Μαΐου, προβλέπει ο Άλαν ΜακΚουέιντ της Cantor Fitzgerald. «Το ευρώ θα συνεχίσει να είναι μαζί μας την επόμενη 20ετία - όχι όμως απαραίτητα με τα ίδια 19 μέλη που έχουμε τώρα» εξηγεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, Ελλάδα και Ιταλία θεωρούνται οι πιο πιθανές υποψήφιες για αποχώρηση, αναφέρει ο Έβερετ Μπράουν, στρατηγικός αναλυτής της Ideaglobal. Το κλειδί όμως επιτυχίας του νομισματικού «πειράματος» της περιοχής βρίσκεται σε Παρίσι και Βερολίνο. «Εάν Γαλλία και Γερμανία βαρεθούν η μία την άλλη, τότε αυτό θα σημάνει “τέλος παιχνιδιού” για την Ευρωζώνη» καταλήγει ο Άλιστερ Γουίντερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Daniel Steward & Co.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα