Ελεγχοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την τιμή της ντομάτας

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 17:46

Ελέγχους για παραβάσεις στον κλάδο εμπορίας τομάτας πραγματοποιεί στην Κρήτη (αλλά και την κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη) η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας.

Συγκεκριμένα, τέσσερα κλιμάκια στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα δημοπρατήρια (δύο στην περιοχή Τυμπάκι του Ηρακλείου, ένα στην περιοχή Κουντούρας των Χανίων και τρία στην Ιεράπετρα), όσο και σε συνεταιρισμούς παραγωγών και σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής εμπορίας τομάτας.

Στόχος του ελέγχου ήταν η διαπίστωση τυχόν παράβασης των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, «περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού» και συγκεκριμένα η διερεύνηση ύπαρξης απαγορευμένης σύμπραξης, η οποία μπορεί να συνίσταται μεταξύ άλλων σε καθορισμό τιμών, έλεγχο παραγωγής, κατανομή αγορών ή πηγών εφοδιασμού, άνισους όρους συναλλαγών ή καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης στις αγορές διαφόρων οικονομικών βαθμίδων του σχετικού προϊόντος.

Αφορμή για τη διενέργεια του ελέγχου απετέλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές της τομάτας την τελευταία περίοδο και οι διαμαρτυρίες παραγωγών ότι, αν και αυξάνεται η τιμή της τομάτας στο στάδιο της κατανάλωσης, οι ίδιοι δεν αποκομίζουν παρά πολύ μικρό ποσοστό του κέρδους, ενώ η τιμή του προϊόντος προς τον καταναλωτή είναι αυξημένη υπέρμετρα σε σχέση με αυτή στην οποία έχουν πωλήσει το προϊόν οι ίδιοι, και σε σχέση με το κόστος της.

H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας των στοιχείων και εκτίμησης της υπόθεσης, με την ολοκλήρωση του οποίου θα αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα