Πρόγραμμα για 3.000 ανέργους και αιτήσεις για το Β’ κύκλο σπουδών των ΤΕΕ

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 17:59

Από τον Ο.Α.Ε.Δ. ανακοινώθηκε ότι κατά το σχολικό έτος 2006 - 2007 θα λειτουργήσει ο Β' Κύκλος Σπουδών σε 40 Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) του Οργανισμού για 17 ειδικότητες και θα εισαχθούν 2.450 μαθητές και μαθήτριες, απόφοιτοι ΤΕΕ Μαθητείας Α' Κύκλου ή ισοτίμων σχολών, καθώς και απόφοιτοι των ΤΕΣ ή των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ των νόμων 576/77 και 1346/83, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στα κατά τόπους ΤΕΕ από τις 2 Μαϊου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2006. Η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με τήρηση της σειράς προτεραιότητας κατά την υποβολή της αίτησης και μέχρι συμπλήρωσης του προβλεπομένου αριθμού εισακτέων (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.oaed.gr ).

Επίσης, από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 7 Ιουλίου 2006 σε 50 ΤΕΕ του Ο.Α.Ε.Δ. θα εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα Ενεργού Επαγγελματικού Προσανατολισμού για 1.160 νέους και νέες που έχουν γραμματικές γνώσεις τουλάχιστον Γυμνασίου και έχουν γεννηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα 1981 - 1988. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να καταρτιστούν από εργασιακούς συμβούλους των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α. - Ο.Α.Ε.Δ.) και εκπαιδευτικούς των Τ.Ε.Ε., καθώς και να λάβουν μέρος σε δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, συμβουλευτικής υποστήριξης, πρακτικής άσκησης στα εργαστήρια των ΤΕΕ μαθητείας και επισκέψεων σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Οι αιτήσεις υποψηφιότητας από τους ενδιαφερομένους θα αρχίσουν να υποβάλλονται από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 16 Ιουνίου 2006 στα κατά τόπους ΤΕΕ.

Συνδυασμένο Πρόγραμμα Stage και Επιχορήγησης επιχειρήσεων

Aρχίζει η υλοποίηση του νέου συνδυασμένου προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας («Stage») και δημιουργίας Νέων Θέσεων Εργασίας (Ν.Θ.Ε.) προς όφελος 3.000 ανέργων πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., απόφοιτων Ι.Ε.Κ. και Τ.Ε.Ε., ηλικίας έως 40 ετών (γυναίκες με τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο, έως 45 ετών) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επαγγέλματα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας».

Η διαδικασία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την αναζήτηση ανέργων αρχίζει από την Τρίτη 25 Απριλίου 2006 και θα διαρκέσει μέχρι την πλήρωση των θέσεων. Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα προέρχονται από τα μητρώα ανέργων των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ.

Από τις ως άνω θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες και 40% από άνδρες. Επίσης, στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας τουλάχιστον 67% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. α) μέχρι 6 μήνες από τους προηγούμενους 8 μήνες όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και β) μέχρι 12 μήνες από τους προηγουμένους 16 μήνες όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας έως 33% θα καλυφθεί από άνεργους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ. από 6 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας μέχρι 25 ετών και από 12 μήνες και άνω, όσοι είναι ηλικίας 25 ετών και άνω.

Η διάρκεια του Α' σταδίου (Stage) του προγράμματος είναι 4 μήνες, από τους οποίους: Ενας μήνας αφορά σε θεωρητική και πρακτική ενημέρωση - εξοικείωση των ασκουμένων με το εργασιακό περιβάλλον και 3 μήνες αφορούν την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας των ασκουμένων μέσω της τοποθέτησής τους σε θέσεις του τομέα ειδίκευσής τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που έχουν συμμετάσχει σε άλλες δράσεις του Ε.Π. της «Κ.τ.Π.» (όπως στο «Δικτυωθείτε» και στο «Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά»). Οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα ως εξής:

Α) Επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό μπορούν να ενταχθούν για 1 ασκούμενο.

Β) Επιχειρήσεις με προσωπικό 1 - 9 άτομα μπορούν να ενταχθούν για 2 ασκούμενους.

Γ) Επιχειρήσεις 10 ατόμων και άνω, μπορούν να απασχολήσουν αριθμό ασκουμένων που ανέρχεται μέχρι 20% της μέσης απασχόλησης κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των ασκουμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 άτομα ανά επιχείρηση.

Διαδικασία υπαγωγής στο Α' Στάδιο του προγράμματος

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Υπηρεσία Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που ανήκουν (όταν διατηρούν υποκαταστήματα, στην Υπηρεσία όπου ανήκει στην έδρα της).

Επωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι, ηλικίας μέχρι 40 ετών (γεννημένοι από το έτος 1966 και μετά) και γυναίκες με τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο, έως 45 ετών (γεννημένες από το έτος 1961 και μετά). Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει:

* Να είναι άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.

* Να έχει συμπληρωθεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

* Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να είναι Έλληνες ομογενείς που απασχολούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

* Οι πτυχιούχοι Σχολών της αλλοδαπής πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχων ισότιμων τίτλων σπουδών, αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α).

* Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.

Μετά την υπόδειξη τους από τον Ο.Α.Ε.Δ. τόσο οι άνεργοι όσο και οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα καλούνται να υπογράψουν το αργότερο μέσα σε ένα μήνα συμφωνητικό συνεργασίας.

Χρηματοδότηση

Ο Ο.Α.Ε.Δ. αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος καταβάλλοντας στους ασκούμενους για κάθε ημέρα άσκησής τους και συνολικά όχι πάνω από 22 ημέρες το μήνα:

* 30 € ανά ημέρα μικτά για τους Πτυχιούχους Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισότιμων τίτλων σπουδών

* 25 € ανά ημέρα μικτά για τους διπλωματούχους Ι.Ε.Κ. (με πιστοποίηση), αποφοίτους Τ.Ε.Ε.

Από την ως άνω ημερήσια αποζημίωση παρακρατείται ποσοστό 6,45% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 1% κατά του επαγγελματικού κινδύνου.

Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας μετά το τέλος του A' σταδίου

Οι επιχειρήσεις κατ' επιλογή τους και κατόπιν αιτήσεως τους στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., εντός 15 ημερών από τη λήξη της Α' φάσης του προγράμματος, δύνανται να συμμετάσχουν στο Β' Στάδιο που περιλαμβάνει επιχορήγηση απασχόλησης μέρους ή του συνόλου των εκπαιδευομένων για τους οποίους εντάχθηκαν στην Α΄ φάση του προγράμματος. Η πρόσληψη του ασκούμενου θα πραγματοποιείται εντός του ως άνω δεκαπενθημέρου.

Το ύψος της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 14 ευρώ. Σε περίπτωση που ο μισθωτός απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης από 4 ώρες και άνω ημερησίως και λιγότερο των 8 ωρών, το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο ήμισυ του ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης, ήτοι στα 7 ευρώ ημερησίως.

Ο χρόνος επιχορήγησης της απασχόλησης ανέρχεται στους 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 20 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό για επιπλέον 6 μήνες, ενώ οι μεγάλες για επιπλέον 12 μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα