ΠΟΕ: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα

Δευτέρα, 17 Απριλίου 2006 18:26

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις αρχίζουν αύριο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του ΠΟΕ για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υπουργοί εμπορίου του ΠΟΕ έχουν θέσει ως προθεσμία το τέλος Απριλίου για τη σύναψη ενός σχεδίου-συνθήκης σε ό,τι αφορά τα γεωργικά και τα βιομηχανικά προϊόντα.

Σύμφωνα όμως με διπλωμάτες, το κενό μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών παραμένει μεγάλο και είναι πολύ πιθανό κατά τη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Γενεύη να μην επιτευχθεί συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Ο Πακάλ Λαμί έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπαναχωρήσουν στο θέμα των γεωργικών ενισχύσεων, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει στάση σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στις αγροτικές αγορές. Επίσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΕ, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τους περιορισμούς που θέτουν στο ελεύθερο εμπόριο.

Κάθε ένας από τους εμπλεκόμενους (Ευρώπη, ΗΠΑ, αναπτυσσόμενες χώρες) θεωρεί -από την πλευρά του- ότι έχει κάνει μεγάλες υποχωρήσεις και δηλώνει ότι τώρα θα πρέπει να κινηθούν οι άλλοι.

Πάντως, όλες οι πλευρές βλέπουν τον προσεχή Ιούλιο ως την τελευταία προθεσμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς μετά το πέρας του Ιουλίου τα χρονικά περιθώρια θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες (μιας ενδεχόμενης συμφωνίας), πριν ο αμερικανός πρόεδρος Τζώρτζ Μπούς χάσει -το 2007- την δικαιοδοσία να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες που δεν μπορούν να ανατραπούν από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα