Brexit: Πώς το πολιτικό χάος φέρνει ηρεμία στις αγορές

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 14:11
UPD:14:13
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Σε αντίθεση με το χάος, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βρετανική σκηνή, και την έντονη ανησυχία στις  Βρυξέλλες, οι αγορές επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ψυχραιμία. Είναι σαφές πως οι επενδυτές ποντάρουν σε δύο σενάρια, που θεωρούνται θετικά για επιχειρήσεις και αγορές: ένα πολύ μαλακό Brexit ή ένα νέο δημοψήφισμα, που τελικά θα κρατήσει τη Βρετανία μέσα στην Ένωση. 

Μία μερίδα αναλυτών προειδοποιούσε λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφορία στη Βουλή ότι ενδεχόμενη βαριά ήττα της Μέι θα τρόμαζε τους επενδυτές, θα βύθιζε τη στερλίνα και τελικά θα ανάγκαζε τους βουλευτές να αναθεωρήσουν και να στηρίξουν την Βρετανίδα πρωθυπουργό σε μία συμφωνία χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, αλλά με μικρούς μόνο «καλωπισμούς» και κάποιες πρόσθετες διαβεβαιώσεις. Επικαλούνταν μάλιστα το παράδειγμα του 2008 στις ΗΠΑ, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού τομέα για να δει τις αγορές να καταρρέουν και τελικά να αλλάζει γνώμη και να το ψηφίζει.

Η αναλογία, όπως σχολιάζει και το Reuters, ήταν απολύτως αποτυχημένη. Και τούτο γιατί οι επενδυτές το 2008 θεωρούσαν την απόρριψη της τραπεζικής διάσωσης απόλυτη καταστροφή και αδιέξοδο. Αντιθέτως πιστεύουν ότι η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit όχι μόνο δεν οδηγεί σε αδιέξοδο κα χαοτικό no deal, αλλά ανοίγει νέους δρόμους με καλύτερες προοπτικές. 

Έτσι το βράδυ της Τρίτης η στερλίνα έκανε άλμα 1,4% έναντι του δολαρίου και σήμερα είναι σταθερή στα 1,2860 δολάρια. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 καταγράφει μικρή πτώση (0,42%), η οποία όμως εν πολλοίς αποδίδεται στις πιέσεις, που δέχoνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από τα σενάρια ανατίμησης του βρετανικού νομίσματος.

Οι αναλυτές σε πέντε από τις οχτώ επενδυτικές τράπεζες, που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, θεωρούν ότι οι εξελίξεις είναι απολύτως θετικές για τη στερλίνα. Η Capital Economics σε σημείωμά της λίγο πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης σχολίαζε επίσης πως μιά ήττα της Μέι είναι νίκη για το νόμισμα, ενώ και η Goldman Sachs, αν και αποφεύγει ειδική αναφορά στη στερλίνα, εκτιμά πως μαζί με τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει ηττηθεί και το εφιαλτικό σενάριο του no deal. H Citigroup βλέπει υψηλή πιθανότητα αναβολής του Brexit, ενώ υπογραμμίζει ότι αλλαγές θα μπορούσε να δεχθεί η Ε.Ε. μόνο στη συνοδευτική, μη δεσμευτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις και όχι στον κορμό της Συμφωνίας. Αυτές δε θα οδηγούσαν σε πιο μαλακό Brexit. 

Και κάπως έτσι η χειρότερη κοινοβουλευτική ήττα για βρετανική κυβέρνηση στην σύγχρονη ιστορία έχει τις προοπτικές να μετατραπεί σε χρυσή ευκαιρία για τις αγορές. Πολλά θα εξαρτηθούν βεβαίως από τα επόμενα βήματα του βρετανικού πολιτικού κόσμου που εμφανίζεται τριχοτομημένος ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν ένα σαφώς πιο μαλακό Brexit από εκείνο που έδινε η συμφωνία, εκείνους που επιμένουν στο σκληρό Brexit και όσους θεωρούν ότι η λαϊκή εντολή του 2016, ύστερα από 2,5 χρόνια αδιέξοδων διαπραγματεύσεων και χάους, μπορεί πια να αλλάξει. Οι τελευταίοι ζητούν όπως και οι αγορές νέο δημοψήφισμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν και πότε αυτό θα έρθει. 

Εκτός Βρετανίας οι υπόλοιπες αγορές παρακολουθούν επίσης ψύχραιμες τις εξελίξεις και ποντάρουν τουλάχιστον σε ένα «παιχνίδι καθυστερήσεων». Οι δείκτες σε Παρίσι, Φραγκφούρτη και Μιλάνο μένουν εν πολλοίς σταθεροί. Θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να μετατεθεί για μετά τις 29 Μαρτίου η ημερομηνία της εξόδου, ώστε να δοθεί χρόνος για λύση. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα