Πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ το αργό

Εξ αιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και της αύξησης της ζήτησης
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 07:02

ΠΑΝΩ από τα 70 δολ. το βαρέλι και σε επίπεδα ρεκόρ, διαπραγματεύθηκε η τιμή του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδέχεται να προκαλέσει στις προμήθειες από την τέταρτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, καθώς αυξάνεται η ζήτηση.

Το Ισραήλ, ενδέχεται να επέμβει, προκειμένου να σταματήσει το Ιράν να παράγει πυρηνικά όπλα, είπε ο Avigdor Lieberman, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας. Η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, η οποία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου κατά 25% το πρώτο τρίμηνο, αναπτύσσεται ταχύτερα από τις προβλέψεις φέτος, σύμφωνα με τον Κινέζο πρόεδρος Hu Jintao.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 70,47 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο ρεκόρ, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 10:21 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Οι τιμές του πετρελαίου που έχουν σημειώσει υπερτριπλάσια άνοδο από το 2002, άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ μιας ημέρας στις 30 Αυγούστου του 2005, φθάνοντας στα 70,85 δολ. το βαρέλι, μετά το πέρασμα του τυφώνα Katrina από τον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ, προκαλώντας ζημιές σε αγωγούς και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Το πετρέλαιο έχει σημειώσει φέτος άνοδο 15%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενδέχεται να κλιμακωθεί και μετά τις επιθέσεις ανταρτών στη Νιγηρία, που μείωσαν την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 23 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 71,69 δολ. το βαρέλι σήμερα στο ICE Futures του Λονδίνου. Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 71,66 δολ. το βαρέλι στις 9:45 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, τα συμβόλαιά του σημείωσαν άνοδο 89 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 71,46 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα από την παρουσίαση των συμβολαίων του, το 1988.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα