Ευρώπη- ΗΠΑ στα πρόθυρα μετωπικής σύγκρουσης για τα αγροτικά προϊόντα

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 13:41
UPD:13:43
SOOC/Alexandros Michailidis

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, έχοντας ωστόσο πολύ διαφορετική ατζέντα και στόχους. Σε μεγάλο αγκάθι εξελίσσονται τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βάλουν καθόλου στο τραπέζι. Εκφράζονται φόβοι για μία οξύτατη διαμάχη των μεγάλων δυνάμεων του ανεπτυγμενου κόσμου. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθορίσει σήμερα τα όρια της εντολής της στις διαπραγματεύσεις. Όπως έχει ήδη αποκαλύψει τα όρια θα είναι αρκετά στενά και σε καμία περίπτωση δεν θα τεθούν στο τραπέζι οι όποιες προτάσεις θα περιορίζουν την προστασία των Ευρωπαίων αγροτών- κάτι που επιδιώκει η Ουάσιγκτον. 

«Ήμασταν πάντα πολύ σαφείς ότι από την πλευρά της Ε.Ε. δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για τα αγροτικά προϊόντα» δήλωσε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό της, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ. 

Δύο ημέρες μετά τη συνάντηση ο Λάιτχαϊζερ δημοσίευσε ττους «διαπραγματευτικούς στόχους» της κυβέρνησης Τραμπ για τις επικείμενες συνομιλίες, προσδιορίζοντας ως κορυφαία προτεραιότητα «την εξασφάλιση πρόσβασης των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στην αγορά της Ε.Ε. με τη μείωση ή την εξάλειψη των σχετικών δασμών». Το έγγραφο των 14 σελίδων κάνει επίσης λόγο για άρση και όλων των υπόλοιπων εμπορικών εμποδίων, πέραν των δασμών, στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα. 

«Δεν καταλαβαίνως πως μπορεί κανείς στην Ευρώπη να θέλει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με εμάς και να περιμένει να περάσει αυτή από την αμερικανική Γερουσία, εάν δεν περιλαμβάνει τα αγροτικά προϊόντα» σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τσακ Γκράσλι, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν επίσης να απειλούν με δασμούς στις εισαγωγές των ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, εάν δεν υπάρξει ένας συμβιβασμός των δύο πλευρών. Παράλληλα ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία (κάτι που η Ε.Ε. έχει ήδη πετύχει), ενώ στοχεύουν σε συμφωνία με την Κίνα έως την 1η Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθεί μία μετωπική σύγκρουση έως τέλους. 

Πηγή: WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα