Ενταξη 160 προτάσεων στο ΕΠΑΝ

Συνολική επιχορήγηση 4.750.000 ευρώ
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 11:01
UPD:11:09

Αποφάσεις με τις οποίες ενισχύεται η μεταφορά και η διάδοση τεχνολογίας στις επιχειρήσεις υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας και η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μαριέττα Γιαννάκου.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η ένταξη και χρηματοδότηση 160 προτάσεων στη Δράση 4.3.6.1 «Διμερείς και Πολυμερείς συνεργασίες Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ)» με συνολική επιχορήγηση 4.750.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ), και συγκεκριμένα στο Μέτρο 4.3 «Ενθάρρυνση της έρευνας, της μεταφοράς και της διάδοσης τεχνολογίας στις επιχειρήσεις. Υποστήριξη δραστηριοτήτων διεθνούς επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και της μεταφοράς τεχνολογίας».

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των ελληνικών φορέων (επιχειρήσεις, βιομηχανίας, ερευνητικά κέντρα, ΑΕΙ, ΤΕΙ) και η παροχή σ’ αυτούς των κατάλληλων κινήτρων, για την ενεργό συμμετοχή τους σε έργα διακρατικών συνεργασιών.

Το πρόγραμμα καλύπτει πολλούς επιστημονικούς τομείς όπως η γεωργία και οι τεχνολογίες τροφίμων–βιοτεχνολογία, οι τεχνολογίες πληροφόρησης και τα δίκτυα, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές, το περιβάλλον και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η υγεία, τα υλικά και οι νανοτεχνολογίες καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία, σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), με ένα τουλάχιστον φορέα (βιομηχανία, επιχείρηση έντασης γνώσης, ερευνητικό κέντρο, ινστιτούτο, κλπ.) με κράτος της Ευρώπης ή και χώρα εκτός Ευρώπης (τα έργα που χρηματοδοτούνται αφορούν επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, την Ιταλία, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία).

Πρόκειται για την πέμπτη παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την μεταφορά και τη διάδοση τεχνολογίας στις επιχειρήσεις μέσω διεθνών συνεργασιών. Η πρώτη παρέμβαση ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2004, όταν υπογράφηκε από τον κ. Σιούφα η ένταξη και χρηματοδότηση επιχειρήσεων στη Δράση 4.3.6.2 «Διεθνής Συνεργασία στη Βιομηχανική Έρευνα και δραστηριότητες ανάπτυξης σε προ-ανταγωνιστικό στάδιο», με συνολικό προϋπολογισμό 2.488.918 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό επίσης εντάσσεται στο Μέτρο 4.3.

Ενώ οι επόμενες τρεις αφορούσαν την ένταξη και χρηματοδότηση συνολικά 86 προτάσεων με αντικείμενο επιστημονικές και τεχνολογικές συνεργασίες της Ελλάδας με τη Σερβία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, τη Σλοβακία, την Κίνα, την Μεγάλη Βρετανία και τη Βουλγαρία στα πλαίσια της ίδια Δράσης, στις 29 Οκτωβρίου 2004, 1 Απριλίου & 14 Δεκεμβρίου 2005 αντίστοιχα.

Tα έργα που χρηματοδοτούνται στο συνημμένο αρχείο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα