H διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έρχεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τον δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα, σχολιάζουν οι Financial Times και προειδοποιούν πως τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στενεύουν επικίνδυνα.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο- γνώμης της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο οποίο θα διαταράξει τουλάχιστον προσωρινά τα σχέδια για κυβερνητική παρέμβαση στην αναγκαία μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα. «Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιβιώσει της βαθειάς ύφεσης, αλλά έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: είναι μετα βίας κερδοφόρε και οι ισολογισμοί τους είναι γεμάτοι κόκκινα δάνεια με αποτέλεσμα να μην δανείζουν» επισημαίνει ο τραπεζικός αναλυτής Fr. Coppola, που υπογράφει το άρθρο.
Όπως εξηγεί υπάρχουν ελπίδες για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, η οποία με τη σειρά της θα βοηθήσει τις τράπεζες να ανοίξουν τις στρόφιγγες και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. «Αλλά η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η επιστροφή στην εσωτερική πολιτική αστάθεια σημαίνουν ότι η χώρα ίσως το καθυστέρησε υπερβολικά» προειδοποιεί.
Αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν διαφωνίες όχι μόνο ως προς το ρυθμό εξυγίανσης των ισολογισμών αλλά και ως προς τον τρόπο, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδας έχουν καταθέσει προτάσεις, ενώ και οι τράπεζες από την πλευρά τους προωθούν τα δικά τους σχέδια.
Αφού παρουσιάζει τις προτάσεις, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποφέρουν από την βαριά σε σχέση με την Κύπρο ή τη Βουλγαρία φορολογία και οι τράπεζες προειδοποιούν ότι πολλά νοικοκυριά δεν είναι ακόμη αρκετά φερέγγυα για να δανειστούν. Η ζήτηση για δάνεια προέρχεται κυρίως από τον εξαγωγικό τομέα. Ωστόσο οι εξαγωγές κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωζώνη που κατεβάζει ταχύτητα, ενώ και οι εξαγωγές προς την Τουρκία έχουν δεχθεί πλήγμα.
«Επιπλέον οι παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές» σημειώνει προσθέτοντας πως οι ελπίδες για μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζικών δανείων στον εξαγωγικό τομέα μπορεί να αποδειχθούν φρούδες. «Η ευκαιρία να δώσει ώθηση ο τραπεζικός δανεισμός στην ελληνική οικονομία ίσως να έχει χαθεί» καταλήγει.
naftemporiki.gr