Μετά το Πάσχα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό - Εντός του έτους η λίστα για τα ΒΑΕ

Μέσα στον Ιούνιο η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ
Τρίτη, 18 Απριλίου 2006 13:35
UPD:14:26

Τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπων Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα το Ασφαλιστικό, ζήτησε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Απασχόλησης, η συζήτηση για το Ασφαλιστικό θα αρχίσει αμέσως μετά το Πάσχα, με μια κατ΄αρχήν εξέταση των διαστάσεων του προβλήματος, αλλά και την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από την υλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όπως είπε, μέσα στο Μάιο θα καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή που θα αναλάβει την αποτύπωση και τις μελέτες που χρειάζονται για τη διάγνωση των διαστάσεων του προβλήματος στο Ασφαλιστικό μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Η λήψη των όποιων μέτρων είναι καθήκον της επόμενης κυβέρνησης υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν αναζητά λύσεις στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων.

Βαρέα ανθυγιεινά

Μέσα στο Μάιο επίσης, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί και θα περιλαμβάνει διατάξεις για ζητήματα του ΤΣΜΕΔΕ, θα δρομολογηθεί και η διαδικασία για τις αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων.

Μέσα στο χρόνο υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης, θα έχει προκύψει η πρόταση για τη νέα λίστα επαγγελμάτων που θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα (ΒΑΕ) και θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιτουρίδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση μελετά μέτρα που θα αποκλείσουν φαινόμενα απόλυσης εργαζομένων με καθεστώς ΒΑΕ και αντικατάστασής τους από νέους που θα εξαιρούνται από αυτά.

Επίσης μέσα στο Μάιο θα συγκροτηθεί η Επιτροπή που οφείλει να επεξεργαστεί την πρόταση για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ο κ. Τσιτουρίδης δεν επιβεβαίωσε δημοσιεύματα που μιλούν για ριζικές αλλαγές στους κανόνες αξιοποίησης με μεγαλύτερη είσοδο των αποθεματικών των ταμείων στο Χρηματιστήριο.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης αλλά και των ταμείων, μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ προς τους συνταξιούχους που έχουν δικαιωθεί, συνολικά αν το ποσόν είναι μικρό ή σε δόσεις αν το ποσό είναι μεγαλύτερο.

Ο υπουργός Απασχόλησης εκτίμησε ότι μέσα στο 2006 θα αποδώσει η πολιτική για το νοικοκύρεμα των ταμείων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση των προθεσμιών για τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών στο ΙΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα