Ξαφνικό ράλι στη Ν. Υόρκη

Αισιοδοξία για κέρδη, πληθωρισμό
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 00:01

ΡΑΛΙ πυροδοτήθηκε στη Wall Street καθώς οι σταθερές κερδοφορίες και οι αναφορές για ήπιο πληθωρισμό αντιστάθμισαν της ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη του υψηλού κόστους ενέργειας ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στο κόκκινο.

Το χρηματιστηριακό ράλι των αμερικανικών blue chips απογείωσε τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους εν μέσω των ανακοινώσεων χαμηλότερων του αναμενόμενου αναφορών για τις τιμές παραγωγού και μερικών αισιόδοξων εταιρικών ειδήσεων που βοήθησαν τους επενδυτές να απορροφήσουν ανησυχίες για πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια.

Οι αναφορές για χαμηλό πληθωρισμό, σε συνδυασμό με στοιχεία που συνέστησαν περαιτέρω επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων, εδραίωσαν την πεποίθηση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί σύντομα να τερματίσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων στις ΗΠΑ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.902,58 μονάδες με πτώση 0,27%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 5.095,97 μονάδες με απώλειες 0,13%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.044,10 μονάδες με άνοδο 0,24%.

«Η υψηλή τιμή του αργού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σημερινή συνεδρίαση» τόνισε ο Αλαν Μπόροους, διαχειριστής της Midas Capital Partners στο Λίβερπουλ της Βρετανίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το κόστος των πρώτων υλών αυξάνεται δραματικά και αυτό θα δημιουργήσει πιέσεις στις εταιρείες».

Το υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου επηρέασε αρνητικά τους κλάδους που επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος. Από τις αεροπορικές εταιρείες η Air France υποχώρησε κατά 2% και η Ryanair Holdings κατά 2,9%.

Απώλειες κατέγραψε και η βιομηχανία του αυτοκινήτου. Η DaimlerChrysler έπεσε 1,1% και η Continental 1%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών μετάλλων. Η Rio Tinto ανέβηκε 3,7%, η BHP Billiton 5% και η Boliden 5% επίσης. Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τις 6 Απριλίου κλείνοντας στις 17.232,86 μονάδες με άνοδο 1,37%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα