ΙΟΒΕ: Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος το Μάρτιο

Συγκρατημένοι οι καταναλωτές
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 12:21

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ το Μάρτιο η ανοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ερευνών οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε το Μάρτιο στις 98,5 μονάδες έναντι 94,5 μονάδων το Φεβρουάριο.

Η άνοδος αυτή οφείλεται σε βελτίωση των επιχειρηματικών εκτιμήσεων και προβλέψεων –με διαφορετική ένταση- σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, οι καταναλωτές παραμένουν απαισιόδοξοι και οι προβλέψεις τους υποχωρούν έναντι και του Φεβρουαρίου.

Η βελτίωση του κλίματος ήταν σαφέστερη στο Λιανικό Εμπόριο, τις Κατασκευές, αλλά και τη Βιομηχανία. Στις υπηρεσίες ωστόσο, η άνοδος ήταν βραδύτερη και οι προοπτικές συγκρατημένες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Ενίσχυση των παραγγελιών, ανοδικές προβλέψεις για την παραγωγή

Το πρώτο τρίμηνο του 2006 η βελτίωση του κλίματος στον τομέα της Βιομηχανίας είναι σαφής. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών κινείται σε επίπεδα ανώτερα των αντίστοιχων του 2005, ενώ το Μάρτιο σημειώνεται νέα άνοδος . Η βελτίωση τροφοδοτείται από τις θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών και τις ευνοϊκότερες προβλέψεις για την πορεία της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Αντίθετα, δε σημειώνεται ουσιαστική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα αποθεμάτων.

Το 69% των επιχειρήσεων κρίνει ότι οι παραγγελίες κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εντούτοις αυξάνεται το ποσοστό αυτών που θεωρούν τα επίπεδα ζήτησης ανώτερα του κανονικού ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που αναφέρονται σε χαμηλά επίπεδα. Παρόμοια είναι η εικόνα στις παραγγελίες εξωτερικού, τάση που ισχυροποιείται από την αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων (43% έναντι 34% το Φεβρουάριο) που αναμένει άνοδο των εξαγωγών το προσεχές τρίμηνο.

Πιο ισχυρές είναι οι προβλέψεις ανόδου της παραγωγής και των πωλήσεων το προσεχές τρίμηνο και θετικότερες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων (72%) εμμένει στην άποψη ότι ο αριθμός των απασχολούμενων θα παραμείνει αμετάβλητος, σημειώνεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπουν άνοδο.

Το ευνοϊκότερο κλίμα που αποτυπώνεται το Μάρτιο στις εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων συνδέεται με άνοδο του ποσοστού χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού (75,5%) και των μηνών εξασφαλισμένης παραγωγής (4,8), παράμετροι που συνδέονται άμεσα με τη δυναμικότητα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Σε ερώτημα που τίθεται στις επιχειρήσεις κάθε τρίμηνο σχετικό με την ανταγωνιστική τους θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, η πλειονότητα των επιχειρήσεων, σε ποσοστό άνω του 80% δηλώνει ότι παρέμεινε αμετάβλητη. Ωστόσο σε σύγκριση τόσο με το Δεκέμβριο 2005 όσο και με τον Μάρτιο 2005 αυξάνεται ελαφρά το ποσοστό των επιχειρήσεων, που κρίνουν ότι υπήρξε βελτίωση της θέσης τους.

Στους επιμέρους τομείς της Βιομηχανίας τον Μάρτιο καταγράφονται τα εξής:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στην ομάδα των Καταναλωτικών Αγαθών αυξήθηκε στις 108,5 μονάδες επίπεδα ανώτερα του Φεβρουαρίου. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στις αισιόδοξες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία της παραγωγής το προσεχές τρίμηνο και δευτερευόντως στις θετικότερες εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών και στη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Ειδικότερα, το 40% αναμένει άνοδο της παραγωγής ενώ παράλληλα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις αύξησης των πωλήσεων (49%) και εξαγωγών (36%). Επίσης η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει το επίπεδο παραγγελιών «κανονικό» για την εποχή ενώ περιορίζεται για τρίτο κατά σειρά μήνα το ποσοστό αυτών που θεωρούν τα επίπεδα κατώτερα του κανονικού. Παράλληλα αυξάνονται σημαντικά τόσο το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού όσο και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής σε 75,6% και 5,1 έναντι 74% και 4,7 το Φεβρουάριο. Τέλος η πλειονότητα των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η ανταγωνιστική τους θέση παρέμεινε αμετάβλητη τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές, καταγράφεται ωστόσο οριακή άνοδος του ποσοστού αυτών θεωρούν ότι βελτιώθηκε η θέση τους στην εγχώρια αγορά και σε αυτή του υπόλοιπού κόσμου πλην ΕΕ.

Οι θετικότερες εκτιμήσεις για τη ζήτηση και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή, τις πωλήσεις και εξαγωγές αποτέλεσαν κύρια χαρακτηριστικά του κλίματος στην ομάδα των Κεφαλαιουχικών Αγαθών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε στις 95,2 μονάδες, επίπεδα ανώτερα του Φεβρουαρίου αλλά και της προ έτους τιμής. Η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που διατυπώνουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της παραγωγής, των πωλήσεων και εξαγωγών κατά την τρέχουσα περίοδο, τροφοδοτούν αισιόδοξες προοπτικές βελτίωσης των μεγεθών αυτών το προσεχές τρίμηνο. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι τα επίπεδα παραγγελιών είναι κανονικά για την εποχή ενώ συγκεκριμένα για τις παραγγελίες εξωτερικού αυξάνεται ουσιαστικά το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι είναι σε επίπεδα ανώτερα του κανονικού. Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξάνεται έναντι του Φεβρουαρίου ενώ αντίθετα οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής περιορίζονται.

Η αύξηση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Ενδιάμεσα Αγαθά, στις 110,5 μονάδες, συνδέεται με βελτίωση των εκτιμήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών, ενώ δεν καταγράφεται ιδιαίτερη διαφοροποίηση στις προβλέψεις για την παραγωγή, οι οποίες παραμένουν ευνοϊκές. Το 64% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το επίπεδο συνολικών παραγγελιών είναι σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, παράλληλα όμως αυξάνεται σταδιακά από τις αρχές του έτους το ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι κυμαίνεται σε ανώτερα του κανονικού επίπεδα. Το 52% προβλέπει αύξηση της παραγωγής το προσεχές τρίμηνο ενώ το ποσοστό αυτών που διατυπώνουν προσδοκίες ανόδου των πωλήσεων και εξαγωγών ανέρχεται σε 60% και 50% αντίστοιχα έναντι 55% και 40% το Φεβρουάριο. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού σε 75,8% έναντι 73,8% τον Φεβρουάριο και οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται σε 4,3 έναντι 4,2. Τέλος η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων, κρίνεται αμετάβλητη από το 80% των συμμετεχόντων ενώ διατυπώνονται τάσεις βελτίωσης στην εγχώρια αγορά.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Ισχυροποίηση της ανόδου

Συνεχίσθηκε, με εντονότερο ρυθμό αυτό το μήνα, η βελτίωση που χαρακτηρίζει τις απαντήσεις των κατασκευαστικών επιχειρήσεων από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών να προσεγγίσει την ανώτερη τιμή από τα μέσα του 2004. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στις αισιόδοξες προβλέψεις για άνοδο της απασχόλησης και δευτερευόντως σε βελτίωση των εκτιμήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών. Συγκεκριμένα σαφής είναι η άνοδος του ποσοστού των επιχειρήσεων που προσδοκούν αύξηση της απασχόλησης (40%), με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η διαφορά θετικών (αύξηση)- αρνητικών (μείωση) απαντήσεων στο σχετικό ερώτημα. Παράλληλα, περιορίζεται το ποσοστό αυτών που κατά τους προηγούμενους μήνες έκριναν ότι το πρόγραμμα εργασιών κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο. Εξάλλου, μειώνεται έναντι του Φεβρουαρίου και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα επέκτασης της δραστηριότητας λόγω χαμηλής ζήτησης (22% έναντι 26%). Η θετική εικόνα συμπληρώνεται τέλος με την άνοδο των μηνών εξασφαλισμένης δραστηριότητας σε 14,8 έναντι 12,4 το Φεβρουάριο.

Σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σημειώνεται ότι το 33% δηλώνει λόγους που εντάσσονται στην κατηγορία «άλλοι λόγοι» (33%) και αφορούν κυρίως τη γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται και κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη. Επίσης αυξάνεται το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια χρηματοδότησης (16%).

Οι εξελίξεις στους επιμέρους κλάδους του τομέα των Κατασκευών ήταν οι ακόλουθες:

Το κλίμα στον κλάδο των Ιδιωτικών Κατασκευών βελτιώνεται τον Μάρτιο αποτυπώνοντας τις θετικότερες εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών και την εξέλιξη της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που κρίνει ότι τα προς εκτέλεση έργα κυμαίνονται σε επίπεδα ανώτερα του κανονικού, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που διατυπώνουν αρνητικές εκτιμήσεις. Αυξάνεται επίσης σε 44% το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν άνοδο της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες ενώ το 19% προβλέπει πτώση και το 37% σταθερότητα. Παράλληλα αυξάνονται και οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας σε 11,1 (Φεβρουάριος: 10,2) ενώ η μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στη δραστηριότητα τους (23%) οφείλεται κυρίως σε διεύρυνση του ποσοστού αυτών που δηλώνουν ότι βασικότερο εμπόδιο αποτελούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Οι θετικότερες προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης και η αύξηση στους μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας χαρακτηρίζουν τις απαντήσεις των επιχειρήσεων και στον κλάδο των Δημοσίων Έργων. Ειδικότερα διευρύνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένουν αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων (39% έναντι 23% το Φεβρουάριο), ενώ οι μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας διαμορφώνονται σε 16,7 έναντι 13,5 το Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά δεν παρουσιάζεται ουσιαστική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, καθώς υψηλό (67%) παραμένει το ποσοστό αυτών που κρίνουν ότι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα μόλις το 3% θεωρεί ότι η δραστηριότητα τους διεξάγεται απρόσκοπτα ενώ βασικότερα προβλήματα αποτελούν παράγοντες που εντάσσονται την κατηγορία «άλλοι παράγοντες» και αφορούν κυρίως τη γραφειοκρατία και το θεσμικό πλαίσιο. Ακολουθούν η ανεπάρκεια χρηματοδότησης, η χαμηλή ζήτηση και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ: Αυξημένες πωλήσεις

Για δεύτερο κατά σειρά μήνα, η βελτίωση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο ήταν ιδιαίτερα έντονη και ο σχετικός Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών προσέγγισε την ανώτερη τιμή του των τελευταίων ετών. Η άνοδος συνδέεται με βελτίωση των εκτιμήσεων για την εξέλιξη των πωλήσεων ενώ ενισχύονται περαιτέρω οι προβλέψεις ανόδου τους προσεχείς μήνες. Παράλληλα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων κρίνει ότι τα αποθέματα κυμαίνονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ειδικότερα το 50% εκτιμά ότι οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ το 58% αναμένει άνοδο το προσεχές τρίμηνο. |Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, καθώς ποσοστό περί το 40% αναμένει αύξηση. Τέλος το 90% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα κρίνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα μείνει αμετάβλητος.

Στους επιμέρους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Στον κλάδο Τρόφιμα- Ποτά -Καπνός ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διαμορφώνεται στις 120,2 μονάδες, επίπεδα οριακά κατώτερα του Φεβρουαρίου. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κλίμα είναι ουσιαστικά ευνοϊκότερο του Μαρτίου 2005 όταν ο δείκτης ήταν στα επίπεδα των 104,2 μονάδων. Η μείωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις μετριοπαθέστερες, έναντι του Φεβρουαρίου, προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία των πωλήσεων, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο διατηρείται σαφώς υψηλό στο 71%. Επίσης ποσοστό περί το 40% αναμένει άνοδο των παραγγελιών προς τους προμηθευτές ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων (99%) που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων θα μείνει αμετάβλητος.

Στο κλάδο Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση σημειώνεται νέα άνοδος του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών. Ο δείκτης διαμορφώνεται στις 121,6 μονάδες έναντι 119,7 μονάδων το Φεβρουάριο, λόγω αφενός θετικότερων προβλέψεων για την πορεία των πωλήσεων και αφετέρου ενδεχόμενης ρευστοποίησης των αποθεμάτων. Αντίθετα μετριοπαθέστερες είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των πωλήσεων την τρέχουσα περίοδο καθώς ενισχύεται ουσιαστικά το ποσοστό αυτών που δηλώνουν σταθερότητα. Τέλος θετικότερες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των παραγγελιών προς τους προμηθευτές, καθώς αυξάνεται σε 32% το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Είδη Οικιακού Εξοπλισμού διαμορφώνεται τον Μάρτιο σε επίπεδα οριακά κατώτερα του Φεβρουαρίου, αποκλειστικά λόγω μετριοπαθέστερων προβλέψεων για την πορεία των πωλήσεων το προσεχές τρίμηνο. Εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι ναι μεν μειώνεται το ποσοστό αυτών που προβλέπουν άνοδο το προσεχές τρίμηνο, διατηρείται όμως υψηλό σε 65%. Παράλληλα διατυπώνονται θετικότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της δραστηριότητας με ποσοστό άνω του 60% να κρίνει ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν. Τέλος εκτιμάται πιθανή ρευστοποίηση των αποθεμάτων ενώ το 44% προβλέπει αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές το προσεχές τρίμηνο.

Από τα τέλη του 2005 και όλο το πρώτο τρίμηνο του 2006 οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στα Οχήματα-Ανταλλακτικά παρουσιάζονται σταδιακά βελτιωμένες. Η ίδια τάση συνεχίσθηκε με μεγαλύτερη ένταση τον Μάρτιο, όταν ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε αισθητά, προσεγγίζοντας επίπεδο κατά πολύ ανώτερο του Μαρτίου του 2005. Η βελτίωση στον κλάδο τον τελευταίο μήνα προέρχεται από την άνοδο του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι οι πρόσφατες πωλήσεις τους αυξήθηκαν, ή/και θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Οι ισχυρότερες προβλέψεις ανόδου για τις πωλήσεις τροφοδοτούν αφενός ανοδικές προβλέψεις για τις παραγγελίες των επιχειρήσεων προς τους προμηθευτές τους και αφετέρου πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τον αριθμό των απασχολουμένων.

Η αξιοσημείωτη άνοδος της εμπορικής δραστηριότητας στα Πολυκαταστήματα το Μάρτιο είναι αποτέλεσμα θετικότερων εκτιμήσεων για την παρούσα κατάσταση των πωλήσεων, ενώ αισιόδοξες διατηρούνται οι προβλέψεις για το προσεχές τρίμηνο. Η πιθανή ρευστοποίηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τη διατύπωση αισιόδοξων προβλέψεων ανόδου των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες τροφοδοτεί ευνοϊκές προσδοκίες στο 40% για αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Οριακή βελτίωση

Στις Υπηρεσίες το κλίμα δεν παρουσιάζει την σαφή βελτίωση που καταγράφηκε στους άλλους τομείς και παραμένει συγκρατημένο. Πάντως, σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών αυξήθηκε οριακά. Το 54% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης έμεινε αμετάβλητη τους τελευταίους μήνες, ωστόσο περιορίζεται το ποσοστό αυτών που τον προηγούμενο μήνα διατύπωναν δυσμενείς εκτιμήσεις. Η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες εκτιμάται από την πλειονότητα των επιχειρήσεων σταθερή ενώ το 29% αναμένει αύξηση το προσεχές τρίμηνο. Παράλληλα δεν σημειώνεται ουσιαστική μεταβολή στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων.

Το 45% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Σε ερώτημα σχετικό με τους παράγοντες που παρεμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα το 30% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ανεπάρκεια ζήτησης, ενώ το 12% επικαλείται άλλους λόγους που εντάσσονται στην κατηγορία «άλλοι παράγοντες» και σχετίζονται κυρίως με θέματα εποχικότητας καθώς και γραφειοκρατίας και θεσμικού πλαισίου.

Σε βασικούς κλάδους των Υπηρεσιών επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Ξενοδοχεία και Εστιατόρια αυξάνεται στις 75,7 μονάδες έναντι 70,6 μονάδων το Φεβρουάριο. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται αποκλειστικά στις θετικότερες εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχείρησης ενώ δεν καταγράφονται ουσιαστικές μεταβολές στις εκτιμήσεις για τη ζήτηση. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων (61%) δηλώνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης παρέμεινε αμετάβλητη, περιορίζεται όμως σημαντικά το ποσοστό αυτών που κατά τον προηγούμενο μήνα διατύπωναν εκτιμήσεις επιδείνωσης του κλίματος. Η ζήτηση παραμένει ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας στην ομαλή διεξαγωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το 51% των επιχειρήσεων. Η εικόνα αυτή ενισχύεται από τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ζήτησης ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων αναμένει στασιμότητα τους προσεχείς μήνες.

Ανοδική πορεία ακολουθεί ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών και στον άλλο κλάδο που συνδέεται με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, στον κλάδο Τουριστικά Πρακτορεία ο δείκτης αυξάνεται στις 98,2 μονάδες (Φεβρουάριος: 94,1), λόγω θετικότερων εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης και την πορεία της ζήτησης. Αντίθετα, μετριοπαθέστερες έναντι του προηγούμενου μήνα είναι οι προβλέψεις για τη ζήτηση το προσεχές τρίμηνο, αν και το ποσοστό αυτών που αναμένουν άνοδο παραμένει υψηλό (37%). Η ανεπάρκεια ζήτησης παραμένει ως ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας της επιχειρηματικής δραστηριότητα σύμφωνα με το 44% των επιχειρήσεων, ενώ με επίσης μικρότερη ένταση έναντι του Φεβρουαρίου, ακολουθεί η ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης (20%). Αντίθετα διευρύνεται το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ανεπάρκεια εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού (12%).

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ζήτησης οδήγησαν σε σαφή άνοδο του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες. Το 38% των επιχειρήσεων κρίνει ότι η κατάσταση της επιχείρησης βελτιώθηκε ενώ παράλληλα περιορίζεται σε μόλις 6% (31% το Φεβρουάριο) το ποσοστό αυτών που διατυπώνουν δυσμενείς εκτιμήσεις. Επίσης αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η ζήτηση ακολουθεί ανοδική πορεία, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί, σύμφωνα με το 33% των επιχειρήσεων. Στα θετικά στοιχεία εντάσσεται η άνοδος του ποσοστού αυτών που δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια στη διεξαγωγή της δραστηριότητας.

Περαιτέρω υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Αντίθετα με τις θετικότερες επιχειρηματικές προσδοκίες και την τάση βελτίωσης του κλίματος στους τομείς παραγωγής, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και τον Μάρτιο όταν ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στις δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση αλλά και για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Αντίθετα, βελτιώνονται οι προβλέψεις για την πορεία της αποταμίευσης τους προσεχείς 12 μήνες, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Τέλος, δεν σημειώνεται διαφοροποίηση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας, η οποία προβλέπεται με την ίδια περίπου ένταση ότι θα αυξηθεί. Ειδικότερα:

Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση τους προσεχείς 12 μήνες επιδεινώνονται περαιτέρω με μεγαλύτερη ένταση καθώς η διαφορά θετικών- αρνητικών απαντήσεων μειώνεται κατά 6 μονάδες και διαμορφώνεται σε -27 έναντι -21 το Φεβρουάριο.

Δυσμενέστερες έναντι του Φεβρουαρίου είναι επίσης οι προβλέψεις των καταναλωτών για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας. Η διαφορά θετικών- αρνητικών προσδοκιών μειώνεται σταδιακά από την αρχή του έτους και φτάνει το -30, την κατώτερη τιμή όλων των επιμέρους κρατών –μελών της ΕΕ-25.

Οριακή βελτίωση σημειώνεται στις προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση. Η διαφορά θετικών–αρνητικών απαντήσεων κυμαίνεται σε -47 έναντι -48 το Φεβρουάριο και παραμένει κατά πολύ κατώτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-9) και της Ευρωζώνης (-11).

Τέλος, δεν παρατηρείται ουσιαστική διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, καθώς η μεγάλη πλειονότητα προβλέπει ότι θα αυξηθεί. ΄Ετσι, η διαφορά ανοδικών-πτωτικών προβλέψεων παραμένει στο 48, τιμή που είναι η υψηλότερη όλων των κρατών – μελών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα