Hyundai: Δωρεά 1,1 δισ. δολ. από τον Chung

Ενώ εκκρεμεί η δίωξή του για δωροδοκία
Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 12:32

ΔΩΡΕΑ 1 τρισ. ουόν (1,1 δισ. δολ.) σε μετοχές θα κάνει στην Hyundai Motor Co., η οικογένεια του προέδρου της εταιρείας, Chung Mong Koo, ζητώντας συγγνώμη για τα ολισθήματα της διοίκησης.

Ο Chung και ο γιός του Chung Eui Sun, θα δώσουν το σύνολο του μεριδίου τους 60% στη θυγατρική της Hyundai, την εταιρεία logistics Glovis Co., σύμφωνα με σημερινή δήλωση του αντιπροέδρου της αυτοκινητοβιομηχανίας, Lee Jeon Kap. Οι μετοχές της Glovis, υποχώρησαν σε ποσοστό 15%, περιορίζοντας την αξία του παραπάνω μεριδίου.

«Ζητάμε συγγνώμη που προκαλέσαμε ανησυχία στην κοινωνία και για το γεγονός ότι δεν αναλάβαμε πλήρως την κοινωνική ευθύνη ως εταιρεία, όπως θα έπρεπε», ανέφερε ο Lee σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σεούλ.

Οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι η Hyundai Motor δωροδόκησε για να αποκτήσει άδειες θυγατρικών για την κατασκευή δύο καμίνων, καθώς και ενός οικοδομικού τετραγώνου, με γραφεία. Η κατηγορία, που οδήγησε στη σύλληψη τριών ανθρώπων, καθώς και στην απομάκρυνση 10 υψηλόβαθμων στελεχών, καθυστέρησε την δημιουργία εργοστασίων της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Η ανάκριση, ενδέχεται να αναστείλει τη φιλοδοξία του Chung, να καταστήσει την Hyundai Motor και τη θυγατρική της, Kia Motors Corp., μία από τις πέντε μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, μέχρι το 2010. Το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Hyundai Motor, σημείωσαν αύξηση 71%, φθάνοντας στα 657 δισ. ουόν, μετά από τις πωλήσεις ρεκόρ των μοντέλων της Sonata και Santa Fe, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα.

Η ανάκριση του γιου του Chung, Chung Eui Sun, θα γίνει αύριο, σύμφωνα με τον Chae Dong Wook, αρμόδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ν. Κορέας. Ο Chung, 35 χρονών, ύποπτος για συμμετοχή του στην υπόθεση, κατηγορείται για δωροδοκία, είπε ο Chae, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Οι δικαστικοί λειτουργοί ακόμη σκέφτονται, εάν θα πρέπει να ανακρίνουν τον πατέρα του, κατέληξε.

Ο Chung Mong Koo, 68 ετών, αρνήθηκε να σχολιάσει σήμερα το θέμα κατά την αναχώρησή του από το Πεκίνο, μετά τα εγκαίνια του δεύτερου εργοστασίου της Hyundai Motor στην Κίνα. Τα ταξίδια του ενεκρίθησαν από τις δικαστικές αρχές.

Οι μετοχές της Glovis, υποχώρησαν 15%, φθάνοντας στα 35.500 ουόν η μία και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Δεκεμβρίου του 2005, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία των 22,5 εκατ. μετοχών που ανήκουν στην οικογένεια Chung να έχουν αξία 798,8 δισ. ουόν.

Ανοδικά κινήθηκαν για τέταρτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών, οι μετοχές της Hyundai Motor, σε ποσοστό έως 3,5%, φθάνοντας στα 91.100 ουόν, για να κλείσουν στα 88.200 ουόν η μία στη Σεούλ. Οι μετοχές της Kia, σημείωσαν άνοδο έως 4,2%, φθάνοντας στα 21.200 ουόν η μία και έκλεισαν στα 20.650 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα