Lone Star: Παραδοχή παραβίασης του νόμου στη Ν. Κορέα

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 12:56

ΠΑΡΕΒΗ τον νόμο περί φορολογίας στη Ν. Κορέα, η Lone Star Funds, η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία επενδύσεων στη χώρα, μετά την κατάχρηση ποσού ύψους 12 εκατ. δολ., του πρώην επικεφαλής της.

Ο Steven Lee, που ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Σεούλ από το 1998 μέχρι πέρυσι, ομολόγησε εγγράφως την ενοχή του, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Lone Star, John Grayken, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους. Οι δικαστικές αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγορίας στον Lee, 37 ετών, καθώς και στην εταιρεία. Τηλεφωνικές κλήσεις στον δικηγόρο του Lee, δεν απαντήθηκαν.

Η Lone Star τελεί υπό την έρευνα των αρμοδίων αρχών της Ν. Κορέας, καθώς και της εφορίας της χώρας, για την καθυστέρηση της πώλησης μεριδίου ελέγχου στην Korea Exchange Bank, αξίας 6,6 δισ. δολ., προς την Kookmin Bank, τη μεγαλύτερη δανείστρια της χώρας.

Ο Grayken είπε ότι η Lone Star κατέβαλε 165 δισ. ουόν σε φόρους από τις επενδύσεις της στη Ν. Κορέα και το κεφάλαιο κινείται εντός των νόμων περί φορολόγησης σε όλες τις χώρες τις οποίες δραστηριοποιείται.

Η National Tax Service από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η Lone Star οφείλει 140 δισ. ουόν, που σχετίζονται με την πώληση κτιρίου της. Τον Δεκέμβριο του 2004, η Lone Star πούλησε το οικοδομικό τετράγωνο με γραφεία, ηλικίας 45 ετών, στην Government of Singapore Investment Corp., για ποσόν του οποίου το ύψος δεν έγινε γνωστό. Η εταιρεία είχε αγοράσει τον πύργο το 2001, αντί του ποσού των 700 δισ. ουόν.

Η Lone Star, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, έχει επενδύσει 5 δισ. δολ. στη Ν. Κορέα, από τα 35 δισ. δολ., που έχει επενδύσει διεθνώς και παρά το γεγονός ότι δεν έχει κάνει επενδύσεις στη χώρα, τους τελευταίους 18 μήνες, παραμένει πιστή στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Σημειώνεται ότι στις 30 Μαρτίου, εισέβαλαν στα γραφεία της Lone Star στη Σεούλ οι δικαστικές αρχές ερευνώντας εάν η εταιρεία έκανε φοροδιαφυγή από την πώληση κτιρίων και εάν παραβίαζε διεθνείς κανόνες ξένου συναλλάγματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα