Στο Ευρωδικαστήριο για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2006 13:18

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία τους της οδηγίας 2002/92/ΕΚ που αφορά στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η εν λόγω οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί από όλα τα κράτη μέλη έως τις 15 Ιανουαρίου 2005. Η Γερμανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι η νομοθετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η Γαλλία, η Μάλτα και η Ισπανία κοινοποίησαν ορισμένα εθνικά μέτρα, αλλά επισήμαναν ότι απαιτείται η θέσπιση περαιτέρω εθνικής νομοθεσίας.

Η οδηγία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η οδηγία βελτίωσε την επιλογή και ενίσχυσε την προστασία των καταναλωτών και, παράλληλα, βοήθησε τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές –όπως τους μεσίτες ασφαλειών– όσον αφορά τη διασυνοριακή παροχή των υπηρεσιών τους. Η οδηγία απαιτεί από όλους τους διαμεσολαβητές να είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο του κράτους μέλους καταγωγής τους. Για να εγγραφούν πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, μόλις εγγραφούν στο μητρώο του κράτους μέλους καταγωγής τους, είναι ελεύθεροι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους οπουδήποτε στην ΕΕ. Οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται ως προς την εφαρμογή στρεβλώνουν την αγορά και δεν επιτρέπουν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με τους ίδιους όρους στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα