Ελλάκτωρ - ΕΛΤΕΧ Άνεμος εξοικονομούν 45 εκατ. ευρώ

Συνέργειες από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών
Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 17:31
UPD:17:32
NIKOS DANIILIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Εξοικονόμηση πόρων από συνέργειες της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα πετύχει η Ελλάκτωρ από τη συγχώνευσή της με τη θυγατρική της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. Όπως είπε χθες μιλώντας στους αναλυτές ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστικού ομίλου, «είναι σημαντικό ότι οι συνέργειες αυτές θα είναι άμεσα ορατές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής», ενώ συμπλήρωσε πως «η πρόβλεψη για 45 εκατ. είναι συντηρητική και εμπεριέχει μηδενικό ρίσκο υλοποίησης». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι παρούσες αποτιμήσεις και της Ελλάκτωρ και της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο ταμπλό του Χ.Α. υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητές τους ή τη δραστηριοποίησή τους, όπως οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές επιχειρήσεις».  

Πίστη στις ανανεώσιμες
Πρόσθεσε επίσης ότι η πλήρης ενσωμάτωση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην Ελλάκτωρ «σηματοδοτεί την πίστη μας στις προοπτικές των ΑΠΕ και αντανακλά τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε τις δραστηριότητές μας και να εξελιχθούμε στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίκτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς». 

Επέκταση εκτός συνόρων
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών επίσης ο Θεόδωρος Σιετής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, σημείωσε πως η εταιρεία «απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια και είναι σήμερα ο δεύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Υπ’ αυτό το πρίσμα κρίνουμε επιτακτική την επέκταση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος εκτός συνόρων αλλά και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της. Η συγχώνευση με την Ελλάκτωρ είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο εξωτερικό και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία του κατασκευαστικού ομίλου σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια». 

Σύμφωνα με τον κ. Σιετή, «η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, λόγω κυρίως της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας». Σημειώνεται ότι ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετοχών προερχόμενων από την ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην Ελλάκτωρ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%.  

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του κατασκευαστικού ομίλου Γιώργο Προβόπουλο «η προτεινόμενη συγχώνευση είναι αποτέλεσμα μίας εις βάθους διαδικασίας αξιολόγησης της συνολικής διάρθρωσης της Ελλάκτωρ και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εντολή των μετόχων τον Ιούλιο του 2018 για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής, για δημιουργία συνεργειών και για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης».  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛΑΚΤΩΡ



Σχολιασμένα