Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

Αισιοδοξία για τα επιτόκια στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2006 00:01

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο μηνών σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ οδεύει προς το τέλος του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων, αλλά η Wall Street δεν συμμετείχε στο πάρτι της Ευρώπης.

Τα ευρωπαϊκά blue chips απορρόφησαν το νέο υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι μετά τη ραγδαία πτώση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ και των συνεχιζόμενων ανησυχιών ότι η διαμάχη του Ιράν με τη Δύση για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του θα πλήξουν την προσφορά.

Η Wall Street καθηλώθηκε από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό οι οποίες επισκίασαν την αισιοδοξία για τα ισχυρά εταιρικά κέρδη μεγάλων ομίλων.

Στην Ευρώπη οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας και κοινής ωφελείας ήταν πρωταγωνιστές στα κέρδη, ενώ της ανόδου ηγήθηκαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα επωφελούμενες από τις υψηλές τιμές πετρελαίου μάλλον παρά από το φόβο για πιθανές επιπτώσεις στις εταιρικές κερδοφορίες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 1,16% στις 1.384,01 μονάδες, οδεύοντας προς το υψηλό ρεκόρ πενταετίας των 1.387,50 μονάδων που άγγιξε στην αρχή του μήνα.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.993,76 μονάδες με άνοδο 1,54%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.158,14 μονάδες με κέρδη 1,22% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 στις 6.089,80 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,76%.

NΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα