Market Beat: Κρίσιμη εβδομάδα που αναμένεται συντονισμός με τα διεθνή χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Ιανουαρίου 2019 10:40
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη 

Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία έχει στραφεί από την αναζήτηση ασφαλών επενδυτικά λιμένων στην ανάληψη ρίσκου με τοποθετήσεις σε μετοχικές αξίες. Η δυναμική αυτή αναπτύχθηκε μετά από δέσμη γεγονότων και δεδομένων που απάντησαν σε σειρά θεμάτων που κρατούσαν σε επιφύλαξη τους διαχειριστές. Η άνοδος στην Αθήνα, μια αγορά που για τους ξένους θεσμικούς είναι στις αναδυόμενες, ήταν κατώτερη της ανόδου που σημείωσαν πολύ βαρύτεροι μετοχικοί δείκτες, όπως των ΗΠΑ και των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Γιατί ακόμα και σε μέρα που η ανακούφιση των επενδυτών πήρε παγκόσμιες διαστάσεις και η διάθεση για ρίσκο εκτινάχθηκε, αφού υπήρξε σημαντική πτώση τις τελευταίες βδομάδες, οι τράπεζες δεν συμμετείχαν ουσιαστικά.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά τα σχόλια του Powell (πρόεδρου της Fed) μείωσαν τις ανησυχίες ότι η πορεία νομισματικής σύσφιξης της Fed μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιθετική, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Το επενδυτικό φρόνημα ενισχύθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξάγουν εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο σήμερα και αύριο.

Η αγορά έχει να αντιμετωπίσει στο 2019 την πορεία στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και παγκόσμια, την Fed και την Κίνα, σύμφωνα με ενεργό μέλος της Wall Street. Για αυτά την Παρασκευή θεωρεί πως υπήρξαν σχετικές απαντήσεις, με άμεσο τρόπο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε συνδυασμό με τις μετοχές. Τα περιουσιακά στοιχεία της κατηγορίας Safe-Haven υποχώρησαν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα και το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του γιεν. Οι τιμές του χρυσού, οι οποίες έφθασαν σε κορυφή έξι μηνών την Πέμπτη, υποχώρησαν 0,7%.

Στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 3,29% ο S & P 500 κέρδισε 3,43% και ο Nasdaq Composite ανέβηκε κατά 4,26%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2,83%, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Ιούνιο του 2016. Ο δείκτης MSCI των μετοχών σε ολόκληρο τον πλανήτη κέρδισε 2,62%. Η απόδοση του 10ετούς ομολογιακού δανείου αναφοράς των ΗΠΑ ανέβηκε στο 2,6641%, από 2,553% αργά την Πέμπτη.

Η πρώτη βδομάδα του 2019 αν ισχύει κατ’ ελάχιστο η παράδοση περί ποδαρικού, που ειδοποιεί για τη συνέχεια, ήταν τουλάχιστον περιπετειώδης. Ήταν επίσης χωρίς οικονομικού περιεχομένου εξελίξεις στο εσωτερικό. Καλό είναι, στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, να αλλάξει αυτό. Διαφορετικά, θα ισχύσει ότι και την πρώτη. Ήτοι, για μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια θα σημειώνεται ακόμα μεγαλύτερη στο ΧΑ και για πολύ μεγάλη άνοδο στα διεθνή, εδώ, θα εμφανίζει μέτρια κέρδη ο μέσος όρος. Η ανάγκη σύνδεσης των επενδυτικών κριτηρίων με το τοπικό οικονομικό γίγνεσθαι είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Γιατί διαφορετικά, η περιθωριοποίηση της αγοράς των Αθηνών, θα είναι γεγονός μη αναστρέψιμο. Η αναγνώριση της σημασίας και του διαφορετικού ρόλου που μπορεί να έχει το χρηματιστήριο σε μια καλοσχεδιασμένη ανάκαμψη, είναι ο δρόμος που θα φέρει ενέργειες ενισχυτικές του κύρους του διεθνώς.

Αυτά υπονοούν οι εγχώριοι αναλυτές στα σχόλιά τους για την έναρξη της νέας χρονιάς. Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ σημείωσε ενδεικτικά: «Το Καλοκαίρι, όταν ήρθε η πολυπόθητη "έξοδος από τα μνημόνια", η Ελλάδα αποφάσισε να κλειστεί στον εαυτό της και να ασχοληθεί με τις επερχόμενες, πλέον, εκλογές. Το κλίμα στο εξωτερικό είχε γυρίσει ήδη προς το χειρότερο και η εσωστρέφεια της Ελλάδας, εξελήφθη πολύ αρνητικά από τους Ξένους και τους Έλληνες Επενδυτές. Η πολυπόθητη χρηματοδότηση της Οικονομίας από το Χρηματιστήριο, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών μετατράπηκε σε φυγή εταιρειών από το Χρηματιστήριο και αλλαγές έδρας, από πλευράς εισηγμένων».  

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS ανάφερε χαρακτηριστικά: «Στο διαγραμματικό 'σχοινί' των 610 με 600 μονάδων, 'ακροβατεί' στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να μην πέσει στο 'κενό' των 575 μονάδων». Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σχολίασε: «Το 2019 ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας το ροκ σκηνικό που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς. Η Ελληνική Αγορά συνέχισε την χαμηλή πτήση σε υποτονικούς ρυθμούς, αποσπασμένη από την πορεία των Ξένων Αγορών… Τα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξουν, αν δεν υπάρξει ένα νέο σημείο αναφοράς που να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο ταμπλό, μια είδηση που θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επηρεάσει ουσιωδώς τις αποτιμήσεις, όπως είναι μια Αποκρατικοποίηση, ή μια αναβάθμιση». Όλοι λοιπόν περιμένουν μια κίνηση από την πλευρά των κυβερνόντων, για να αλλάξει το βαρύ κλίμα που διαμόρφωσε το 2018. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Ανακουφίστηκαν οι επενδυτές, αφού πρώτα κατατρόμαξαν

Το ξεκίνημα του 2019 ήταν μια επιβεβαίωση της σκληρής πραγματικότητας για την παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, που τελευταία έχει βρεθεί στον αστερισμό των πολιτικών επεμβάσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταβλητότητας. Αναφερόμαστε σε τρία κυρίως γεγονότα, που πρώτα μείωσαν και μετά εκτόξευσαν τη διάθεση των διαχειριστών κεφαλαίων για ρίσκο, καθώς αισθάνθηκαν την ανάγκη να κινηθούν αποφασιστικά, από τις πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου. 

Πρώτο σοκ από τα νομίσματα

Το πρώτο αφορούσε στο flash crash στην αγορά νομισμάτων και εκδηλώθηκε στη σχέση δολαρίου και γιεν. Με την παγκόσμια ανάπτυξη να εμφανίζει επιβράδυνση από το χτύπημα που της έχει ήδη προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κινας και με δεδομένη τη σύσφιξη της ρευστότητας σε όλο τον κόσμο, το 2019 θα ήταν ούτως ή άλλως ένα έτος γεμάτο άγχος για τους επενδυτές. Αλλά κανείς δεν περίμενε να ξεκινήσει με "βραχύβια κατακρήμνιση" που έσπρωξε για λίγο το δολάριο κάτω από τα 105,00 γιεν. Η κίνηση αποδόθηκε στις αυτόματες (αλγοριθμική αντιμετώπιση στη ροή των ειδήσεων από μηχανήματα αντί ανθρώπων) πωλήσεις σε αγορές με χαμηλό βάθος, αλλά θα είχε αντιστραφεί πλήρως μέχρι τώρα, εάν οι επενδυτές δεν αναγνώριζαν μια, μέσω θεμελιωδών μεγεθών, αιτιολόγηση. Οι μετρήσεις κρίσιμων δεδομένων για την βιομηχανία στην Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια προειδοποίηση επί των μελλοντικών πωλήσεων από την Apple, θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μεταχρονολογημένα, την εξήγηση της απροσδόκητης αυτής κίνησης.

Η ειδοποίηση της Apple

Το δεύτερο ήταν το γράμμα προς τους μετόχους από τον επικεφαλής της Apple. Ο Tim Cook προειδοποίησε ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, έβγαλε την εταιρεία εκτός των αρχικών της προβλέψεων και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου άρχισαν να βλάπτουν τις καταναλωτικές δαπάνες για smartphones, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 10% την Πέμπτη, με αποτέλεσμα να εμφανίσει ο δείκτης S & P Technology, τη χειρότερη ημέρα του από τον Αύγουστο του 2011. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η εταιρεία έγινε η πρώτη εισηγμένη που έφτασε σε αποτίμηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Την Παρασκευή το πρωί, με απώλειες πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας της από το καλοκαίρι, αποτέλεσε αφορμή οι επενδυτές να περιμένουν, με αγωνία μέσα στο Γενάρη, τα αποτελέσματα του τριμήνου που πέρασε για τις εταιρίες τεχνολογίας συνολικά. Άλλωστε δεν είναι μόνο η Κίνα η αιτία περιστολής των προβλέψεων. Ο Cook αποκάλυψε επίσης ότι "κάποιες αναπτυγμένες αγορές" - εννοώντας πιθανώς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη - εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά αντικατάστασης των iPhone. Περισσότεροι άνθρωποι επέλεξαν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες των τηλεφώνων τους ή, απλώς να κρατήσουν τις παλαιότερες συσκευές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν τα τηλέφωνά τους αντί να αγοράζουν καινούργια.

Η Apple εξακολουθεί να κυριαρχεί και κερδίζει πολλά χρήματα, 84 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο που τελείωσε, σύμφωνα με τη νέα καθοδήγηση από τον Cook. Αλλά τα έσοδα αυτά αυξάνονταν τόσο πολύ, για τόσο πολύ καιρό, ώστε οι επενδυτές είχαν την προσδοκία ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί, είτε από πωλήσεις iPhone, είτε κάτι άλλο, εξίσου μεγάλο, που η Apple θα εφεύρει και θα έφερνε στην αγορά. Αλλά κανένα δεν είναι τόσο σπουδαίο προϊόν όπως το iPhone, και η παγκόσμια αγορά έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου σχεδόν όσοι που θέλουν ή χρειάζονται ένα smartphone το έχουν ένα ήδη. Οι πρώτες ενδείξεις από την επίδραση των ανωτέρω έρχονται από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και είναι ήδη πολύ ζοφερές. Η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών για τις μετοχές τεχνολογίας παγκόσμια, για το επόμενο 12μηνο, είναι μόλις 5,6%, η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2009.

Αν σε αυτά προσθέσουμε τους κινδύνους που παρέλαβε το νέο έτος από το ταραχώδες 2018, καταλαβαίνουμε πόσο άγχος έπεσε στις πλάτες των fund managers. Γιατί ο εμπορικός πόλεμος αφορά μεγάλες διαφορές, που είναι αμφίβολο αν θα γεφυρωθούν στο χρονικό διάστημα που απόμεινε ως το Μάρτιο, μετά από την ανακωχή στην οποία συμφώνησαν οι δυο ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, το Δεκέμβριο. Άρα η θέση τους για επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα διατηρηθεί. Επίσης είναι δεδομένη από πέρυσι η δυσκολία στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τραμπ ειδοποίησε, πως θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει, ως την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τη δαπάνη για την ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.  

Η τριάδα της ανακούφισης

Στον 20ο αιώνα έγινε γνωστός στον κόσμο ένας τραγουδοποιός από τη Τζαμάικα, ο Μπομπ Μάρλεϊ και ανάμεσα στα πιο δημοφιλή τραγούδια του ήταν το Three little birds (τρία πουλάκια κάθονταν) που στέλνουν ένα μήνυμα: «Μην ανησυχείτε για οτιδήποτε, γιατί όλα τα μικροπράγματα θα πάνε μια χαρά». Θα ταίριαζε στην κοινή εμφάνιση των τριών τελευταίων προέδρων της Fed την Παρασκευή το πρωί στο American Economic Association στην Ατλάντα. Νωρίτερα το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία 312.000 νέων θέσεων εργασίας το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για 176.000 θέσεις. Γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταθερότητα και το σφρίγος στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.  

Ο νυν πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η Fed «ακούει» τις αγορές και  θα εξισορροπήσει τη σταθερή ροή των ισχυρών οικονομικών δεδομένων έναντι της ποικιλίας των κινδύνων - από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης ως τις διαμάχες ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο - που έχουν τρομάξει τους επενδυτές. Η Fed, αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος, συμπεριλαμβανόμενου του Δεκεμβρίου, Ωστόσο, δεν βρίσκεται σε μια προκαθορισμένη διαδρομή και θα μπορούσε να διακόψει την πολιτική της νομισματικής σύσφιξης, όπως το έκανε το 2016, όταν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησαν σε αμφιβολίες για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, όπως είπε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να μετατοπίσουμε της κατεύθυνση της πολιτικής για να αλλάξει σημαντικά», αν χρειαστεί, δήλωσε, μιλώντας σε ένα πάνελ μαζί με τους πρώην προέδρους της Fed Janet Yellen και Ben Bernanke. Αυτή η ευελιξία, πρόσθεσε, εφαρμόστηκε επίσης στις μηνιαίες μειώσεις στον ισολογισμό της Fed.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να διαρρεύσει, ότι σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Πάουελ. Ενώ τον έχει χαρακτηρίσει με ασυνήθιστους για κεντρικό τραπεζίτη όρους, όπως «τρελός».  Ερωτήθηκε αν θα παραιτηθεί αν του ζητηθεί και απάντησε εμφατικά και μονολεκτικά, όχι, υπό την συμπαράσταση των δυο προηγούμενων επικεφαλής της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας. Της οποίας ο ορισμός των βασικών της επιτοκίων, καθορίζει το ιξώδες του «λιπαντικού» της παγκόσμιας αγοράς που είναι τα επιτόκια δανεισμού.

Το «θαύμα» της Παρασκευής

Τα σχόλια του Powell μείωσαν τις ανησυχίες ότι η πορεία νομισματικής σύσφιξης της Fed μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιθετική, σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης. Το επενδυτικό φρόνημα ενισχύθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διεξάγουν εμπορικές συνομιλίες στο Πεκίνο τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η αγορά έχει να αντιμετωπίσει στο 2019 την πορεία στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και παγκόσμια, την Fed και την Κίνα, σύμφωνα με ενεργό μέλος της Wall Street. Για αυτά την Παρασκευή θεωρεί πως υπήρξαν σχετικές απαντήσεις, με άμεσο τρόπο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε συνδυασμό με τις μετοχές. Τα περιουσιακά στοιχεία της κατηγορίας Safe-Haven υποχώρησαν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα και το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,8% έναντι του γιεν. Οι τιμές του χρυσού, οι οποίες έφθασαν σε κορυφή έξι μηνών την Πέμπτη, υποχώρησαν 0,7%.

Στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 3,29% ο S & P 500 κέρδισε 3,43% και ο Nasdaq Composite ανέβηκε κατά 4,26%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2,83%, το μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Ιούνιο του 2016. Ο δείκτης MSCI των μετοχών σε ολόκληρο τον πλανήτη κέρδισε 2,62%. Η απόδοση του 10ετούς ομολογιακού δανείου αναφοράς των ΗΠΑ ανέβηκε στο 2,6641%, από 2,553% αργά την Πέμπτη.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Ιανουαρίου, με μια σύνοδο από το τέλος του 2018, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2531,94 μονάδες, είχε μεταβολή +1,86% ενώ στο 2019 αποδίδει +1,00%. Ο Dow, με άνοδο +1,61%, έκλεισε στις 23.433,16 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +0,45%. Ο S&P400 με κέρδη +2,30% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +1,28%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +3,20%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +2,39%. Ο δε Nasdaq, με εκτίναξη +2,40%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +1,56%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε +1,54% στη βδομάδα, με κέρδη +1,62% στο 2019. Ο DAX ενισχύθηκε +1,98%, με ετήσια επίδοση +1,95%, ο CAC είχε μεταβολή +1,25%, με απόδοση στο 2019 +0,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +2,87% και στο έτος αποδίδει +2,32%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,77%, στο 2019 αποδίδει +2,77%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +4,50%, με +4,50% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή +2,40%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +1,96%. Ο χρυσός ενισχύθηκε +0,22%, στα 1286,20 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +0,38%. Με εκτίναξη +7,07%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude.  Στο 2019 γράφει κέρδη +6,39%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,26%, στο 2019 εμφάνισε πτώση -2,26%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,51% και επίδοση για φέτος -1,51%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -1,06%, στο 2019 αποδίδει -1,03%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,48% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση -0,85%. Μεταβολή +0,84% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +0,84%.

ΧΑ

Ανοδική η περιπετειώδης πρώτη εβδομάδα του 2019

Η εβδομάδα του ποδαρικού της νέας χρονιάς ξεκίνησε, με μια απροσδόκητα ανοδική (+1,57%) αποχαιρετιστήρια για το 2018 σύνοδο. Ακολούθησε, μετά την αργία για την πρωτοχρονιά η πρώτη του 2019, όπου στην ουσία οι θεσμικοί που ενεργοποιήθηκαν αναίρεσαν, με τον μέσο όρο στο -1,30%, τα κέρδη από το φινάλε του 2018. Χρονιάς που προκάλεσε πτώση του ΓΔ κατά -23,56% και -22,79% στον 25άρη, ενώ ο FTSEM έχασε -18,62%, όταν ο τραπεζικός δείκτης έπεσε περίπου 50%!

Οι επόμενες δυο συνεδρίες έφεραν άνοδο στον ΓΔ και τον 25άρη, ενώ στήριξη για αυτή τη συμπεριφορά των βασικών δεικτών αντλήθηκε από τα blue chip εκτός του τραπεζικού μπλοκ. Αυτές άλλωστε, στην πρώτη και παραδοσιακά σημαδιακή εβδομάδα του χρόνου, καθόρισαν σε μεγάλο  βαθμό την εικόνα των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί. Αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά ανοδική, με τον ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση στο +1,96%, ενώ για το 2019, η άνοδός του ήταν +0,39%. Ο 25άρης κέρδισε στις τέσσερις συνολικά συνόδους +2,45%, αλλά ο FTSEM έχασε -0,95% με επίδοση στο 2019 +1,18% και -1,46% αντίστοιχα.

Η αγορά τη Δευτέρα 31/12, από τις 603,84 που βρέθηκε την Παρασκευή 28/12 εκτινάχθηκε ως τις 613,30 και έκλεισε εκεί, με άνοδο +1,57%. Αφού μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+5,63%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 21,265 εκατ. ευρώ χωρίς συναλλαγές με πακέτα και ο 25άρης έκλεισε στις 1608,40 με μεταβολή +1,26%.  Την Τετάρτη, πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πλάγια πορεία, σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,30% και έφθασε στις 605,34 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1595,56, με μεταβολή -0,80%. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,77%) και οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip, με μεταβολή -1,92%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 18,348 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 2,037 εκατ. και υπήρξε συντονισμός με τα διεθνή χρηματιστήρια. Την Πέμπτη, εν μέσω διεθνούς διάθεσης για φυγή από το ρίσκο, στην Αθήνα, με επίθεση αγοραστικού ενδιαφέροντος επιλεκτικά και παρά την πτώση του  Τραπεζικού δείκτη (-0,82%),  ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,28%.  Έτσι έφθασε στις 607,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1600,54 με μεταβολή +0,31%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,091 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 1,826 εκατ. Την Παρασκευή η άνοδος στα blue chip γενικεύθηκε και με τζίρο στα 26,763 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 2,716 εκατ., ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,42% και έφθασε στις 615,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1627,30 με μεταβολή +1,67% όταν η μεταβολή του FTSEM ήταν +0,08%.

Η μέση ημερήσια συνολική αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά, στα 24,1 εκατ. ευρώ και των πακέτων 1,64 εκατ. με την ακόλουθη κατανομή του τζίρου χωρίς πακέτα: Στον 25άρη αφορούσαν 21 εκατ. ευρώ τη μέρα, ενώ στις μετοχές του FTSEM κατευθυνθήκαν 0,488 εκατ. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια ένδειξη, για το πλήθος των μετοχών που ενδιαφέρουν τους κυρίαρχους των συναλλαγών, ξένους επενδυτές. 

Η εβδομαδιαία στατιστική εικόνα στο ξεκίνημα του νέου έτους, σε αντιπαραβολή με την ετήσια επίδοση στο 2018, είναι χρήσιμη. Αν ληφθεί υπόψη πως οι βασικοί δείκτες έχασαν πέρυσι περίπου -23% και άρα κάθε απώλεια κάτω από εκεί, είναι «υπεραπόδοση» για την μετοχή έναντι των ΓΔ και 25άρη, μια χρονιά με τρία μόνο κερδισμένα blue chip.  Η αναφορά θα γίνει βάσει της εβδομαδιαίας επίδοσης που μπορεί να διαφέρει από την μεταβολή στο τρέχον έτος.

Με άνοδο από +2,5% και άνω έκλεισαν τη βδομάδα: ΟΤΕ +10,20% με -17,22% στο 2018, ΑΛΦΑ +6,08% με -38,44% στο 2018, ΛΑΜΔΑ +3,86% και -17,39% στο 2018, ΟΠΑΠ +3,78% και -24,29% στο 2018, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,66% και +8,35% στο 2018, ΤΙΤΚ +3,32% και -15,37% στο 2018, ΜΥΤΙΛ +2,85% και -20,24% στο 2018, ΜΟΗ +2,64% και +11,82% στο 2018, ΕΛΠΕ +2,60% και -3,02% στο 2018. Στα εννέα τα επτά είχαν υπερ-αποδώσει έναντι των δεικτών, δηλαδή ήταν στους «νικητές» του 2018. Το πλήθος των μη πτωτικών στο ποδαρικό της χρονιάς αυξάνουν, τα blue chip με μεταβολή από 0% ως +2% που είναι: ΔΕΗ +1,88% και -33,64% στο 2018, ΕΤΕ +1,53% και -65,52% στο 2018, ΓΡΙΒ +1,47% και -9,13% στο 2018, ΜΠΕΛΑ +1,28% και -14,63% στο 2018, ΤΕΝΕΡΓ +1,25% και +26,98% στο 2018,  ΕΥΔΑΠ +0,72% και -20,13% στο 2018, ΟΛΠ +0,68% και -5,42% στο 2018, ΕΧΑΕ 0,0% και -29,66% στο 2018, και ΦΡΛΚ 0,0% και -27,69% στο 2018. Απομείναν επτά blue chip με πτώση στη βδομάδα που ήταν ΠΕΙΡ -7,41% και -72,64% στο 2018, ΑΔΜΗΕ -2,30% και -20,14% στο 2018, ΣΑΡ -2,28% και -44,82% στο 2018, ΑΡΑΙΓ -0,83% και -59,03% στο 2018, ΒΙΟ -0,59% και -21,48% στο 2018, ΕΥΡΩΒ -0,20% και -36,47% στο 2018, και ΕΕΕ -0,15% και -0,51% στο 2018. Τα τέσσερα στα επτά κατατάσσονται στους «ηττημένους» τίτλους του 2018.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Με κληρονομιά δυσοίωνα στοιχήματα στην αρχή κρίσιμης εβδομάδας

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, μετά την πτώση του δείκτη των παραγώγων στο 2018 κατά -22,79%, σημειώθηκε άνοδος. Ο 25άρης αύξησε την απόστασή του από τα Νοεμβρίου. Είχαμε παράλληλα αύξηση +33,45% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η δε μείωση των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την αβεβαιότητα που διατηρείται και φέτος. Ο 25άρης κατέληξε στις 1627,30 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,45%.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη σε τέσσερις συνεδρίες, ανήλθαν σε 2.706 συμβόλαια, καταλήγοντας με 4.553 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 610 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 66 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της κυρίαρχης σειράς (Ιανουαρίου) κατέληξαν σε 4398 και της επόμενης (λήξης Φεβρουαρίου) σε 155 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Ιανουαρίου έγιναν στις 1622,00 με προήγηση 5,25 μονάδων του 25άρη έναντι του ΣΜΕ.

Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον διαμόρφωσε στα  calls μέσο όγκο 77 συμβολαίων από 71 την προηγούμενη βδομάδα και στα puts 87 από 23.

Η εβδομάδα του ποδαρικού της νέας χρονιάς ξεκίνησε, με μια απροσδόκητα ανοδική (+1,57%) αποχαιρετιστήρια για το 2018 σύνοδο. Ακολούθησε, μετά την αργία για την πρωτοχρονιά η πρώτη του 2019, όπου στην ουσία οι θεσμικοί που ενεργοποιήθηκαν αναίρεσαν, με τον μέσο όρο στο -1,30%, τα κέρδη από το φινάλε του 2018. Χρονιάς που προκάλεσε πτώση του ΓΔ κατά -23,56% και -22,79% στον 25άρη, ενώ ο FTSEM έχασε -18,62%, όταν ο τραπεζικός δείκτης έπεσε περίπου 50%!

Οι επόμενες δυο συνεδρίες έφεραν άνοδο στον ΓΔ και τον 25άρη, ενώ στήριξη για αυτή τη συμπεριφορά των βασικών δεικτών αντλήθηκε από τα blue chip εκτός του τραπεζικού μπλοκ. Αυτές άλλωστε, στην πρώτη και παραδοσιακά σημαδιακή εβδομάδα του χρόνου, καθόρισαν σε μεγάλο  βαθμό την εικόνα των μετοχών που προτιμούν οι θεσμικοί. Αποδείχθηκε ότι ήταν τελικά ανοδική, με τον ΓΔ σε εβδομαδιαία βάση στο +1,96%, ενώ για το 2019, η άνοδός του ήταν +0,39%. Ο 25άρης κέρδισε στις τέσσερις συνολικά συνόδους +2,45%, αλλά ο FTSEM έχασε -0,95% με επίδοση στο 2019 +1,18% και -1,46% αντίστοιχα.

Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS

Στο διαγραμματικό 'σχοινί' των 610 με 600 μονάδων, 'ακροβατεί' στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να μην πέσει στο 'κενό' των 575 μονάδων.

Πιθανό βήμα βραχυχρόνιας απελευθέρωσης από τα "δεσμά" των 600 μονάδων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια ουσιαστική κίνηση άνω των 625 μονάδων, που να  εμπεριέχει  αυξημένο τζίρο συναλλαγών, κάτι που μέχρι τώρα βρίσκεται σε έλλειψη. Ιδιαίτερα "παυσίπονες" προς την πτώση, είναι και οι τελευταίες αλλαγές στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, με τον ΟΤΕ να χάνει, μετά από πολύ καιρό, την πρωτοκαθεδρία από τη Coca Cola HBC,  την Alpha Bank να εξακοντίζεται στη 10η θέση πίσω από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, τον Τιτάνα να καταλαμβάνει τη 4η θέση και το Μυτιληναίο να δίνει τη "μάχη" με τη Motor Oil για την 5η θέση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα πλασαρίσματα των εταιρειών, που ρυθμίζουν το Γενικό Δείκτη, καθώς αναδύουν τη θέληση σταδιακής και όχι βίαιης ολισθηρότητας στην περίπτωση έναρξης  ενός  “Bear market”.

Η απομάκρυνση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης από την περιοχή στήριξης των 1570 μονάδων και η ταυτόχρονη διέλευσή του άνω των 1600 μονάδων, δίνει βραχυχρόνιο ανοδικό αέρα προς τις 1634 μονάδες. Επίπεδο, όπου εάν τμηθεί ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, μπορεί να εκδηλώσει ανοδική ώθηση προς το σημείο αλλαγής της πτωτικής τάσης, στις 1655 μονάδες. Αντιθέτως μια "νωχελική βόλτα" έως τις 1626 μονάδες, δίχως περαιτέρω δυνάμεις, θα επαναφέρει το δείκτη σε πτωτική τροχιά προς το όριο της γραμμής στήριξης των 1580 με 1570 μονάδων.

Τέλος ο πολύπαθος Τραπεζικός δείκτης ασθμαίνει λίγο πάνω από τις 400 μονάδες, προσπαθώντας να δηλώσει ότι διαθέτει τα εφόδια για μία προσέγγιση των 456 μονάδων. Πιθανή ανοδική τμήση της εν λόγω περιοχής, θα τονώσει το ενδιαφέρον των αγοραστών, αυξάνοντας τη διάθεσή τους για να αναλάβουν ένα ανοδικό 'ρίσκο' προς το επίπεδο των 472 με 480 μονάδων.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Το 2018, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια χρονιά χαμένων ευκαιριών για την Ελλάδα. Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, τα Ξένα Χρηματιστήρια είχαν μια καλή χρονιά το πρώτο μισό του έτους, ενώ το Πετρέλαιο έπεσε.

Οι Τράπεζες πέρασαν τα "stress tests" του Μαϊου με ευκολία, ενώ η ποσοτική χαλάρωση παρέμεινε ενεργή, τα επιτόκια της Ευρώπης μηδενικά και η Ευρώπη παρέμεινε σε ανάπτυξη. Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα του πρώτου εξαμήνου, η Ελλάδα απέτυχε να κάνει την έκπληξη και να δημιουργήσει τις προδιαγραφές για μεγάλη ανάπτυξη. Αντίθετα αναλώθηκε να φτιάχνει "μαξιλάρια" ρευστότητας, υπερφορολογώντας τους Πάντες και διώχνοντας Επενδυτές.

Το Καλοκαίρι, όταν ήρθε η πολυπόθητη "έξοδος από τα μνημόνια", η Ελλάδα αποφάσισε να κλειστεί στον εαυτό της και να ασχοληθεί με τις επερχόμενες, πλέον, εκλογές. Το κλίμα στο εξωτερικό είχε γυρίσει ήδη προς το χειρότερο και η εσωστρέφεια της Ελλάδας, εξελήφθη πολύ αρνητικά από τους Ξένους και τους Έλληνες Επενδυτές. 

Η πολυπόθητη χρηματοδότηση της Οικονομίας από το Χρηματιστήριο, με νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών μετατράπηκε σε φυγή εταιρειών από το Χρηματιστήριο και αλλαγές έδρας, από πλευράς εισηγμένων.  Οι Αποκρατικοποιήσεις παρέμειναν παγωμένες και η εισροή κεφαλαίων στην Οικονομία έγινε εκροή, παρά τις καλές επιδόσεις του Καλοκαιριού στο θέμα του Τουρισμού. Πρωτοπόρες άλλη μια φορά στην πτώση, ήταν οι Τράπεζες. Αλλά και νέες Τράπεζες που ετοιμάζονταν να έλθουν, άρχισαν να κωλυσιεργούν με το κλίμα που δημιουργήθηκε.

Οι αρχές του 2019, μας βρίσκουν με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να έχει κλείσει στα χαμηλά του περυσινού έτους, τα Ξένα Χρηματιστήρια επίσης να έχουν κλείσει στα χαμηλά τους, στις περισσότερες περιπτώσεις και οι προβλέψεις για επενδύσεις να δίνουν έμφαση στη ρευστότητα.

Η Ελλάδα είναι πάλι αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα. Υπερφορολόγηση, επίλυση "κόκκινων" δανείων, Αποκρατικοποιήσεις, χρηματοδότηση της Οικονομίας, Αναπτυξιακός Νόμος, εκλογές και Μακεδονικό.

Σαν να μην πέρασε ένας χρόνος από πέρυσι τέτοια εποχή που έγραφα τα ίδια σε αντίστοιχο άρθρο μου (εκτός από τις εκλογές). Η Ελλάδα μπαίνει στο νέο έτος σε ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας και για την Ελλάδα αλλά και για τον Κόσμο.

Δύο πράγματα μπορούν να είναι βέβαια στην Ελλάδα. Οι πολλαπλές εκλογές θα ανοίξουν τα "πουγκιά" και θα κυκλοφορήσει χρήμα και οι εκλογικές αναμετρήσεις θα επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων στα ανοικτά θέματα (είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο).

Μπροστά μας έχουμε τον Ιανουάριο, που συνήθως δίνει μια ανάσα στους επενδυτές και βοηθάει στην άνοδο των τιμών. Ελπίζουμε τεχνικά να κρατήσει το μέχρι σήμερα παντοδύναμο φράγμα των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη και περιμένουμε να δούμε τα όρια της αντίδρασης.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το 2019 ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας το ροκ σκηνικό που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς. Η Ελληνική Αγορά συνέχισε την χαμηλή πτήση σε υποτονικούς ρυθμούς, αποσπασμένη από την πορεία των Ξένων Αγορών.

Η αίσθηση της προεκλογικής περιόδου είναι έντονη, επισκιάζοντας κάθε άλλη είδηση που μπορεί να έχει επιχειρηματικό περιεχόμενο και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται είναι αυστηρά επιλεκτικό και έχει σε κάποιο βαθμό ισορροπήσει την αδυναμία στον Τραπεζικό κλάδο.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξουν, αν δεν υπάρξει ένα νέο σημείο αναφοράς που να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο ταμπλώ, μια είδηση που θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επηρεάσει ουσιωδώς τις αποτιμήσεις, όπως είναι μια Αποκρατικοποίηση, ή μια αναβάθμιση.

Στο εξωτερικό η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με την νέα χρονιά. Οι δείκτες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, τιμολογώντας επιβράδυνση, ή και μείωση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας των Επιχειρήσεων. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, οι Αγορές θα κάνουν το πρώτο "τεστ αλήθειας" για φέτος, αναθεωρώντας την στάση τους. Μέχρι τότε φαίνεται ότι θα παραμείνουν ευάλωτες σε αναγνώσεις, όχι απαραίτητα κρίσιμες για το σύνολο των αξιών που ακολουθούν την τάση.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην ζώνη στήριξης των 600 μονάδων, καθώς η υπέρβαση των 650 μονάδων ήθελε κάτι καλύτερο από ημερήσιες συναλλαγές των 30 εκατ. ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 παραπέμπει σε μια μεσοπρόθεσμη συσσώρευση τιμών σε περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης, όπου τα βραχυπρόθεσμα σήματα αγορών αναιρούνται διαδοχικά. Ευρισκόμενος στο κάτω εύρος της συσσώρευσης αυτής ο Γενικός Δείκτης, πραγματοποίησε μια ισχνή αντίδραση που κέρδισε προσωρινά χρόνο υπέρ των αγοραστών, αφού και η άλλη πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανή να ωθήσει πλέον τις αποτιμήσεις αισθητά χαμηλότερα.

Τα δεδομένα της συσσώρευσης θα αλλάξουν σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω από τις 590 μονάδες, ή σε μια υπέρβαση των 650 μονάδων. Επί του παρόντος η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια προς το μέσον του εύρους (625 μονάδες) με τους υπάρχοντες συναλλακτικούς όγκους.

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα γεγονότα η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας. Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, επισημαίνεται ότι η 7η Ιανουαρίου έχει τεθεί σαν καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται και νέα παράταση της προθεσμίας, ενώ σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ έχει δώσει προθεσμία έως τις 11 Ιανουαρίου, για την συνέχιση της παροχής ρεύματος, εφόσον δεν υπάρξει νέα συμφωνία για τα χρέη της Επιχείρησης.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο σήμερα Δευτέρα 7/1 αφού η στροφή από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ αμβλύνουν τους χειρότερους φόβους της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι κινεζικές μετοχές ανέβηκαν επιβεβαιώνοντας το ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε μια χαλάρωση στην πολιτική της την Παρασκευή, με 100 μονάδες βάσης περικοπών στις απαιτήσεις των τραπεζικών αποθεματικών, ελευθερώνοντας περίπου 116 δισεκατομμύρια δολάρια για νέο δανεισμό

Επίσης, Κινέζοι αξιωματούχοι συναντώνται με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ για εμπορικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν αργότερα σήμερα, κατοχυρώνοντας τις πρώτες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο του έτους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε την Κυριακή ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολύ καλά και ότι η αδυναμία στην κινεζική οικονομία έδωσε στο Πεκίνο έναν λόγο να εργαστεί προς μια συμφωνία. Τα blue chip της Σαγκάης με δείκτη τον CSI300 αυξήθηκαν κατά 0,72%, έχοντας ήδη αυξηθεί πάνω από +2% την Παρασκευή. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού έξω από την Ιαπωνία κέρδισε +1,38%.

Ο Nikkei .N225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 2,8%, ενώ η Νότια Κορέα .KS11 πρόσθεσε 1,2%. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 ESc1 αυξήθηκαν κατά 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα