Κέρδη στην Ευρώπη

Αισιοδοξία για τα κέρδη
Παρασκευή, 21 Απριλίου 2006 00:01

ΡΑΛΙ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2001 σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω της θετικής προοπτικής εταιρικών κερδοφοριών αλλά το πετρελαϊκό ράλι επισκίασε για μία ακόμα φορά τις ενθαρρυντικές εταιρικές ειδήσεις στη Wall Street όπου οι τάσεις ήταν μεικτές.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγήθηκαν στο υψηλό ρεκόρ της τελευταίας περίπου πενταετίας στον απόηχο της ανακοίνωσης ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών, αλλά οι υψηλές τιμές πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα.

Παρά το χθεσινό ράλι οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανησυχίες για επιπτώσεις των τιμών του brent πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι που μπορεί να έχουν στους καταναλωτές και στις εταιρείες θα διατηρήσουν την ψυχολογία των επενδυτών επιφυλακτική.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,14% στις 1.386 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο 2001 μετά τα ισχυρά κέρδη της Nokia και άλλων εταιρειών από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παρ' όλα αυτά ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,2% αφού προηγουμένως άγγιξε νέο υψηλό ρεκόρ πενταετίας.

Τα αμερικανικά blue chips απογειώθηκαν στον απόηχο των ενθαρρυντικών οικονομικών αποτελεσμάτων της General Motors αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε επιφυλακτική και ο Nasdaq κινήθηκε στο κόκκινο καθώς τα εμπορεύματα και επιλεγμένες μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα υποχώρησαν μετά από πολλές ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι μετοχές εταιρειών τεχνολογίας οι οποίες άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας την περασμένη Τετάρτη, ακολούθησαν καθοδική τροχιά καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν κερδοφορίες από έναν αριθμό βιομηχανικών ομίλων.

Πάντως, οι αμερικανικές αγορές κινούνται προς τα υψηλά πενταετίας, αφού ο ενθουσιασμός που προκαλούν τα εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και η πεποίθηση πως οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν σχεδόν τελειώσει, έδωσαν ώθηση στους δείκτες, την τελευταία εβδομάδα.

Με περίπου 40 εταιρείες του S&P να ανακοινώνουν χθες τα μεγέθη τους, είναι σαφές πως τα εταιρικά νέα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ο Nikkei έχασε 0,19% στις 17.317,53 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ)



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα