Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Ακολούθησαν τη Wall Street
Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 00:01
UPD:08:38

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα τριήμερο ράλι, ακολουθώντας την πτώση και η Wall Street καθώς αποθαρρυντικές εταιρικές ειδήσεις επισκίασαν τη θετική προοπτική κερδοφοριών που απογείωσε τον Dow σε υψηλό ρεκόρ εξαετίας.

Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες περιόρισαν αρχικές απώλειες στη Wall Street καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου καθησύχασαν τις πληθωριστικές ανησυχίες αλλά οδήγησαν στο κόκκινο μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα.

Οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου οι οποίες ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, γύρισαν στο κόκκινο. Οι τιμές του πετρελαίου πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι και τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ως εκ τούτου να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας για τις εταιρικές κερδοφορίες λόγω της βενζίνης του πετρελαίου και των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων γενικότερα. Οι μετοχές του τομέα ενέργειας και πρώτων υλών είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομίλων στον δείκτη Standard & Poor's 500 χάνοντας 0,9% και 0,7% αντίστοιχα.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.336,32 μονάδες μειωμένος κατά 0,10% και ο Nasdaq στις 2.333,38 μονάδες με απώλειες 0,40%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,6% στις 1.388,9 μονάδες αλλά κυμαίνεται ακόμη κατά 9% περίπου υψηλότερα το τρέχον έτος εν μέσω των ανακοινώσεων ενθαρρυντικών κερδοφοριών και του κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Μεταξύ των εταιρειών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Novartis με πτώση 1,4% όταν η σουηδική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χαμηλότερες των προσδοκιών πωλήσεις.

Μερικοί συναλλασσόμενοι δήλωσαν ότι η πτώση του δολαρίου στα κατώτερα επίπεδα του τελευταίου επταμήνου έναντι του ευρώ επηρέασε το κλίμα στην Ευρώπη.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα