Με αναφορά στην Ελλάδα, οι προβλέψεις της UBS για το 2019

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 15:30
UPD:15:33
REUTERS/MICHAEL BUHOLZER

Πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία το 2019; Ποιες προκλήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν οι επενδυτές; Ποιες αποφάσεις θα λάβουν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο;

Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η UBS, η οποία αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,6% του ΑΕΠ από 3,8% του ΑΕΠ το 2018.

Όσον αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αυτή των ΗΠΑ, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι θα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του τερματισμού της δημοσιονομικής επέκτασης, αλλά και της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Στους κινδύνους αυτούς, μάλιστα, προσθέτει και την εμπορική διένεξη με την Κίνα, καθώς η πολιτική των δασμών αφαιρεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους από το ΑΕΠ των δύο χωρών.

Σχετικά με την Ευρωζώνη, η UBS συντάσσεται με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, προβλέποντας επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η εύρωστη εγχώρια ζήτηση δεν θα καταστεί ικανή να αναπληρώσει την κάμψη στις εξαγωγές.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ξεκαθαρίζει ότι το σενάριο της ύφεσης είναι απίθανο, δεδομένων των τρεχουσών δεικτών σε κατανάλωση, επενδύσεις και αγορά εργασίας.

Νέα εποχή για τις κεντρικές τράπεζες

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 2019 συνίσταται στη νέα εποχή της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, η οποία επέρχεται μία δεκαετία μετά τα εγκαίνια της υπερ-χαλαρής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Τα χαμηλά επιτόκια και τα επεκτατικά νομισματικά μέτρα, γνωστά και ως ποσοτικής χαλάρωση, βαίνουν προς ολοκλήρωση. Η Federal Reserve, η Bank of England και η ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής -άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη ένταση.

H UBS, στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάει ότι το τέλος του 2019, θα βρει τους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών μικρότερους σε σχέση με την αρχή του έτους, για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο κίνδυνος των εκλογών

Μάλιστα, η UBS δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις πολιτικές εξελίξεις, καλώντας τους επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες ανά τον κόσμο, εντός του έτους.

Ανάμεσα σ’ αυτές παραπέμπει και στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, όπως και στις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, ενώ τέλος ειδική μνεία κάνει και στις διαδικασίες εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα πολωμένα εκλογικά ακροατήρια καθιστούν τα πολιτικά αποτελέσματα ολοένα και πιο αβέβαια» σχολιάζει, χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των εξελίξεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα