Υπό κίνδυνο οι 600 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 14:49
UPD:14:59
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων καλείται να υπερασπιστεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μοιάζει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα και την αβεβαιότητα, παρά την έλευση της νέας χρονιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 1,52% και διαμορφώνεται στις 603,97 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Πληγή για την αγορά αποτελεί -για ακόμη μία φορά- ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καταγράφει απώλειες άνω του 3%. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κατά 4%, ενώ στο 3,50% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα υποχωρούν κατά 2,36% και κατά 3,10% αντίστοιχα.

Η σημερινή «εικόνα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά ταμπλό, τα οποία δέχονται πιέσεις από τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτες Stoxx 600, για παράδειγμα, εμφανίζει απώλειες της τάξης του 0,55%, αν και νωρίτερα η πτώση υπερέβαινε το 1%. Προς αποκλιμάκωση των πιέσεων τείνουν και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι υποτονικό, λόγω των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί εντός του 2019, κυρίως λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων στην Κίνα.

Ωστόσο, η διαρκής πτώση του Γενικού Δείκτη, όπως καθίσταται σαφές, δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Η εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης «κρατούν» τους ξένους επενδυτές μακριά από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά τους τίτλους των ελληνικών εταιρειών, η προσοχή όλων στρέφεται στη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία κατακρημνίζεται άνω του 10%. Από την πλευρά της, η Motor Oil υποχωρεί κοντά στο 3%, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Aegean, EXAE και ΕΛΠΕ.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα