Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποδαρικό με το... αριστερό στο 2019

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 12:03
UPD:12:06
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με το… αριστερό κάνει «ποδαρικό» στο 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται την ελληνική αγορά, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη στη στασιμότητα και την αβεβαιότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης, περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 1,65% και διαμορφώνεται στις 603,20 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Πληγή για την αγορά αποτελεί -για ακόμη μία φορά- ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος καταγράφει απώλειες άνω του 4%. Χαρακτηριστικά, η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κοντά στο 6%, ενώ στο 4,75% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα υποχωρούν κατά 3,50% και κατά 2,90% αντίστοιχα.

Η σημερινή «εικόνα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες άνω του 1%, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 2%.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι «βαρύ», λόγω των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί εντός του 2019, κυρίως λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων στην Κίνα.

Ωστόσο, η διαρκής πτώση δεν οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες. Η εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης «κρατούν» τους ξένους επενδυτές μακριά από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όσον αφορά τους τίτλους των ελληνικών εταιρειών, η προσοχή όλων στρέφεται στη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία κατακρημνίζεται άνω του 8%. Από την πλευρά της, η Jumbo υποχωρεί κατά 2,85%, ενώ Grivalia Properties και ΔΕΗ χάνουν το 1,70% της αξίας τους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα