Alinta: Αγοράζει τμήματα της Australian Gas αντί 4,8 δισ. δολ.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 08:37

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να αγοράσει σκέλη της Australian Gas Light Co., αντί του ποσού των 6,45 δισ. δολ. Αυστραλίας (4,8 δισ. δολ. ΗΠΑ), αλλά και στην απορρόφηση του χρέους τους, έκλεισε η Alinta Ltd., θέτοντας τέλος στην επιθετική προσπάθεια εξαγοράς, διάρκειας δύο μηνών.

Οι μέτοχοι της Australian Gas, θα κατέχουν το 46% της Alinta μετά την εξαγορά, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών. Η Australian Gas, θα διατηρήσει το τμήμα λιανικής ενεργείας και φυσικού αερίου και θα αποκτήσει το 33% του τμήματος λιανικής της Alinta.

Ο ανώτατος εκτελεστικός της Australian Gas, Paul Anthony, θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην παραγωγή ενεργείας και την προμήθειά της σε ανταγωνιστικές αγορές, αλλά και στη συμμετοχή στο project αερίου ύψους 3,5 δισ. δολ. της Papua New Guinea. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Αlinta, Bob Browning, διατηρεί τον έλεγχο των μεγαλύτερων δικτύων αερίου και ηλεκτρικής ενεργείας της Αυστραλίας.

Η εμπορική συναλλαγή περιλαμβάνει την καταβολή από την Alinta στους μετόχους της Αustralian Gas ποσού 2,5 δισ. δολ. Αυστραλίας σε μετοχές, δίνοντας μερίδιο 367 εκατ. δολ. Αυστραλίας του σκέλος ενεργείας και καταργώντας μερίδιο ύψους 1,74 δισ. δολ. στην Australian Gas. Επίσης η Alinta θα απορροφήσει 1,85 δισ. δολ. Αυστραλίας σε χρέος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η Australian Gas θα αποκτήσει το 33% του τμήματος λιανικής φυσικού αερίου και ενεργείας, που θα μετονομαστεί σε AlintaAGL, αντί του ποσού των 367 εκατ. δολ. και το δικαίωμα να αγοράσει τις λοιπές μετοχές σε χρονικό διάστημα πέντε ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα