Το πικρό «αντίο» των ελληνικών ομολόγων στο 2018

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 12:17
UPD:12:25
EPA/ARNE DEDERT

΄

Του Γεράσιμου Χιόνη
[email protected]

Με πικρή γεύση αποχαιρετούν το 2018 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες είδαν την επιστροφή στις διεθνείς αγορές να απομακρύνεται -και όχι να πλησιάζει, όπως εσφαλμένα είχαν την εντύπωση, μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον περασμένο Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, σε βάθος 1 έτους, επιδεινώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης, καθώς σήμερα διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4,33%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα καταγράφει την τέταρτη χειρότερη επίδοση, ανάμεσα στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη, μετά το Μεξικό, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Και όλα αυτά, ενόσω το κυβερνητικό επιτελείο είχε θέσει ως στόχο την έξοδο στις αγορές -ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος- προκειμένου να «τεστάρει» τις αντοχές των ελληνικών ομολόγων και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, η ιταλική αναταραχή και η κρίση σε διάφορες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Τουρκίας και της Αργεντινής, σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπιστοσύνης και το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διατήρησαν -και εξακολουθούν να διατηρούν- την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σταθερά άνω του 4%, επίπεδο σχεδόν «απαγορευτικό» για την επιστροφή στις αγορές.

Αρνητικός «πρωταθλητής» το Μεξικό

Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του 2018, αρνητικός «πρωταθλητής» αναδείχθηκε το Μεξικό, το οποίο είδε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να καταγράφει «άλμα» άνω των 100 μονάδων βάσης.

Αντίστοιχα κακή θα ήταν η επίδοση και της Ιταλίας, εφόσον δεν υπήρχε ο μήνας Δεκέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 51 μονάδες βάσης, περιορίζοντας τη «χασούρα» του 2018 στις 80 μονάδες βάσης.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ως αποτέλεσμα της συνεχούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, είδαν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται σ’ έναν χρόνο κατά 33 μονάδες, και να διαμορφώνεται σήμερα στο 2,76%.

Στον αντίποδα, τέλος, τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασαν τα ομόλογα της Βραζιλίας (96 μονάδες βάσης), της Νότιας Κορέας (51 μονάδες βάσης), της Νέας Ζηλανδίας (34 μονάδες βάσης) και της Αυστραλίας (30 μονάδες βάσης).

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα