Προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για την προσέγγιση ΟΣΕΠ - Ε.Ε.

Black Sea Dimension
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 18:18

Η επικύρωση της εκλογής του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) -του πρώτου έλληνα διπλωμάτη που τίθεται επικεφαλής διεθνούς οικονομικο-πολιτικού οργανισμού- καθώς και η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας για θεσμοθετημένη προσέγγιση ΟΣΕΠ-Ε.Ε. (Black Sea Dimension), βρέθηκαν στο επίκεντρο της 14ης υπουργικής συνάντησης των χωρών του Οργανισμού στο Βουκουρέστι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει λάβει εντολή από τις χώρες του ΟΣΕΠ να διαπραγματευτεί με την προεδρία της Ε.Ε. για την ανάπτυξη της Black Sea Dimension κατά το πρότυπο της Northern Dimension στη Βόρεια Ευρώπη, έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την αυστριακή προεδρία, η οποία ήταν παρούσα στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, όπως και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις, - ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία.

Η ελληνική διπλωματία επιδιώκει την καταγραφή στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής -αν όχι της τρέχουσας, της προσεχούς προεδρίας- ειδικής αναφοράς για την ανάπτυξη αυτής της διάστασης με τις χώρες του Ευξείνου και έχει λάβει από τις Βρυξέλλες τα πρώτα θετικά μηνύματα.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο επικεφαλή της ελληνικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του από τη Ρωσία, την Αλβανία και τη Ρουμανία που φιλοξενεί τη σύνοδο.

Ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε στον ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Γιακοβένκο την ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία οδικού δακτυλίου περιμετρικά των χωρών του Ευξείνου Πόντου, παράλληλα με τον σχεδιαζόμενο δακτύλιο ηλεκτρικής συνεργασίας. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, ένας τέτοιος δακτύλιος θα διευκολύνει τις μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή, η οποία παρουσιάζει αυξανόμενο ενεργειακό ενδιαφέρον και θα συμβάλει στην ευκολότερη διασύνδεση των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου. Η ρωσική πλευρά φαίνεται να υιοθετεί αυτή την πρόταση, η οποία θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο κ. Χρυσανθόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στην προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μόσχα στις 11 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο από την Ε.Ε., δεδομένου ότι ως ένα σημείο (Αλεξανδρούπολη-Μολδαβία) πρόκειται για τον ευρωπαϊκό διάδρομο "Εννιά" και ακολούθως υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης πόρων από εθνικές και διεθνείς χρηματοπιστωτικές πηγές.

Με την αλβανίδα ομόλογό του Εντιθ Χάρσι, ο κ. Στυλιανίδης συζήτησε την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων (trafficking). Από την αλβανική πλευρά έγινε γνωστό ότι έχουν ληφθεί νέα μέτρα για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, όπως η επιβολή προστίμου στους επαναπροωθούμενους από Ελλάδα, η απαγόρεση του πλου ταχύπλοων στην Αδριατική και το Ιόνιο και ο ουσιαστικότερος έλεγχος των ελληνοαλβανικών συνόρων και από αλβανικής πλευράς.

Εξάλλου, με τον ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Μιχάι Ρασβάν Ουνγκουρεάνου, όπως με τον ρουμάνο ομόλογό του Τεοντόρ Μπακόνσκι ο κ. Στυλιανίδης συζήτησε την επίμαχη διοργάνωση από τη ρουμανική κυβέρνηση του Φόρουμ της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπεται για τις 5 Ιουνίου στο Βουκουρέστι, με επίκεντρο θέματα ασφαλείας στην περιοχή.

Για τη σύγκληση του εν λόγω φόρουμ, στο οποίο έχουν κληθεί χώρες εντός και εκτός ΟΣΕΠ, η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις εμμένοντας στη θέση ότι μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να αναπτυχθεί εντός ΟΣΕΠ. Επιφυλάξεις έχει διατυπώσει και η Τουρκία, ενώ την άρνησή της έχει εκφράσει η Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία και η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα αποτελούν τις τρεις ισχυρές δυνάμεις του Οργανισμού και τους κύριους χρηματοδότες του.

Ελληνική επιτυχία επίσης θεωρείται και η απόφαση της συνόδου να συστήσει κατόπιν ελληνικής πρότασης, Ομάδα Εργασίας για την πολιτιστική συνεργασία, η οποία είναι αφ ενός σχετικά εύκολη, αφ' ετέρου μπορεί να φέρει πλησιέστερα τις χώρες-μέλη, ορισμένες από τις οποίες έχουν μεταξύ τους προβλήματα, ενώ επισημαίνεται η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που φέρουν οι περισσότερες από τις δώδεκα χώρες του ΟΣΕΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα