Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 07:02

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ, αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, απορρόφησαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα επενδυτικά κεφάλαια.

Η τιμή του μετάλλου αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας για τρίτη ημέρα, καθώς η απεργία στο ορυχείο La Caridad, της Grupo Mexico SA, εισήλθε στον δεύτερο μήνα. Η ζήτηση του χαλκού αυξάνεται στο πλαίσιο της έντονης οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, όπου η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 10,2% το πρώτο τρίμηνο.

Η άνοδος είναι αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης των επενδυτών για εμπορεύματα φυσική παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού, που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες που δίνουν μετοχές και ομόλογα. Τα επενδυτικά κεφάλαια σε εμπορεύματα, θα υπερβούν τα 120 δισ. δολ. έως το 2008, από 80 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με χθεσινό σχόλιο της Barclays Capital.

Ο χαλκός για τα συμβόλαια του Ιουλίου, σημείωσαν άνοδο έως 3.320 γιουάν, ποσοστό 5%, φθάνοντας στα 69.720 γιουάν (8.666 δολ.) ο μετρικός τόνος στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Το μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 69.500 γιουάν στις 10:55 π.μ., τοπική ώρα. Αυτήν την εβδομάδα τα συμβόλαια, σημείωσαν άνοδο 15%.

Το Χρηματιστήριο θα επιτρέψει στα συμβόλαια του χαλκού διάρκειας τριών μηνών να αυξηθούν έως 5% σήμερα, μετά την χθεσινή άνοδο των τιμών του, στο όριο του 4% χθες.

Το Shanghai Futures Exchange και η αγορά σποτ του χαλκού θα είναι κλειστές την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω του εορτασμού της Εργατικής Ημέρας. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν πάλι στις 8 Μαΐου.

Η Grupo Mexico, χάνει περίπου 1.100 μετρικούς τόνους παραγωγής χαλκού ημερησίως από την ημέρα της απεργίας. Η εταιρεία αγοράζει προϊόν από άλλους προμηθευτές για καλύψει τα συμβόλαια που έχει κλείσει με πελάτες.

Η κατανάλωση χαλκού θα υπερβεί την παραγωγή φέτος κατά 100.000 τόνους, σύμφωνα με σχόλιο της Credit Suisse νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο χαλκός στο London Metal Exchange για παράδοση σε τρεις μήνες, αγοράστηκε στα 7.340 δολ. ο τόνος και προσφέρθηκε στα 7.370 δολ. στις 11:04 π.μ., ώρα Σαγκάης. Το μέταλλο, έκλεισε στα 7.300 δολ. ο τόνος χθες, μετά την άνοδό του έως 2,3%, φθάνοντας στα 7.385 δολ. ο τόνος, επίπεδα ρεκόρ, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα