Προειδοποίηση Γκαργκάνα προς τους δανειολήπτες

Στη δημοσιότητα η Ετήσια Εκθεση της ΤτΕ
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 13:53

Στιγμιότυπο από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ προς τους δανειολήπτες για περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων απήυθηνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκαργκάνας.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Εκθεσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επεσήμανε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε και άλλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γεγονός που οφείλουν οι καταναλωτές να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους».

Συνέδεσε την εξέλιξη αυτή με τον αυξημένο πληθωριστικό κίνδυνο και επεσήμανε ότι ο «ρυθμός με τον οποίον θα αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και από το εύρος των έμμεσων επιπτώσεων που θα προκαλούνται εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου».

Προβλέψεις για ανάπτυξη – πληθωρισμό

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμά καταρχήν ότι οι επιπτώσεις από την μεγάλη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου δεν θα είναι σημαντικές. Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2006 προβλέπεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι (3,7%) στο 3,5% . Στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπεται ελαφρά υποχώρηση και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα, στο 3,3% από 3,5% πέρυσι. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει κάνει η ΤτΕ μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι θα επιφέρει μία επιβάρυνση του πληθωρισμού φέτος κατά 0,3% , επιβραδύνοντας ταυτοχρόνως τον ρυθμό ανάπτυξης κατά 0,15% την τρέχουσα διετία (2006 - 2007).

Εκτίμησε, επίσης, ότι εξαιτίας της επικείμενης ανόδου των επιτοκίων, θα μειωθεί η ζήτηση των ακινήτων και θα συγκρατηθούν οι αυξήσεις των μισθών. Δεν απέκλεισε, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να σημειωθεί σε ορισμένες περιοχές και υποχώρηση των τιμών τους.

Συστάσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων - ασφαλιστικό

Ο διοικητής της ΤτΕ για μία ακόμη φορά απηύθηνε συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ορισμένα μέτρα όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η περιστολή της εισφοροδιαφυγής πρέπει να ληφθούν άμεσα, ανεξάρτητα από την πορεία του διαλόγου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Ζήτησε η μέση πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης από τα από 59,6 έτη που είναι σήμερα να προσεγγίσει την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες γενικές διατάξεις.

Σύμφωνα με την Εκθεση η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας καθίσταται επείγουσα εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης του δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων (ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών ως ποσοστό του πληθυσμού 15 -64 ετων) από 26,8% το 2005 σε 60,4% το 2050. Η δημοσιονομική επιβάρυνση από την εξέλιξη αυτή αντανακλάται στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις από 12,4% του ΑΕΠ το 2005 σε 22,6% το 2050 και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από 5,1% του ΑΕΠ σε 6,8% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Ανεργία

Αναφερόμενος στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας παρά του υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι το «πρόβλημα της ανεργίας είναι διαρθρωτικό.». Για να αυξηθεί η απασχόληση πρότεινε την υιοθέτηση πολιτικών που θα στοχεύουν στην βελτίωση της ευκαμψίας στην αγορά εργασίας, την προσέλκυση περισσότερων ατόμων στην αγορά καθώς και στη συνεχή αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Προέκρινε τη στήριξη των εργαζομένων (επιδόματα ανεργίας, προγράμματα επανακατάρτισης) από τη δαπανηρή συντήρηση μη βιώσιμων επιχειρήσεων και κλάδων.

Ελλειμμα

Ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών σε μη διατηρήσιμα επίπεδα (8% του ΑΕΠ), εξέλιξη η οποία όπως είπε αντανακλά την χαμηλή αναγωνιστικότητα. Είναι ενδεικτικό ότι την πενταετία 2001 - 2005 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει κατά 12,5% ενώ σε όρους κόστους εργασίας έχει μειωθεί κατά 30%.

Για το λόγο αυτό η ΤτΕ προτείνει μεταρρυθμίσεις σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας για τη βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση των δυσκαμψιών στις αγορές εργασίας και προιόντων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, του φορολογικού συστήματος και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με την ΤτΕ απαιτείται επίσης η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου καθώς η τεράστια προσφορά ανειδίκευτης εργασίας ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές για την απασχόληση και τις μισθολογικές απολαβές του ανειδίκευτου εγχώριου εργατικού δυναμικού.

Ολόκληρη η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.bankofgreece.gr/publications/pdf/ekthdkth2005.pdf .

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα