E.Land: Αγοράζει τα Carrefour στη Ν. Κορέα, αντί 1,9 δισ. δολ.

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 08:04

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά των καταστημάτων της Carrefour SA στη Ν. Κορέα, αντί του ποσού του 1,75 τρισ. ουόν (1,9 δισ. δολ.), υπερβαίνοντας τις προσφορές τριών άλλων πλειοδοτών, έκλεισε η E.Land Group, για να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων με φθηνά εμπορεύματα της Ν. Κορέας.

Η E.Land θα καταβάλει 300 δισ. ουόν για την αλυσίδα, ενώ το λοιπό ποσόν του 1,45 τρισ. ουόν θα χορηγηθεί από τράπεζες, με επικεφαλής την Woori Bank και την Kookmin Bank, σύμφωνα με τον Park Ji Gu, εκπρόσωπο της E.Land, που εδρεύει στη Σεούλ. Η Lotte Shopping Co., η Samsung Tesco και η Shinsegae Co. έκαναν επίσης προσφορές για την εξαγορά του σκέλους της Carrefour στη χώρα, προκειμένου να αποκτήσουν 32 ακόμη καταστήματα στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Η εξαγορά της E.Land, τριπλασιάζει τον αριθμό των καταστημάτων της, από τα 18 στα 50 και αφήνει πίσω τη Lotte στην αγορά φθηνών ειδών, η οποία διπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια, στα 22 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Lotte, σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στον Φεβρουάριο.

Η E.Land Group, που ιδρύθηκε το 1980 στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας τη Σεούλ, ως κατάστημα ενδυμάτων, επεκτάθηκε μέσω εξαγορών και κατέστη ο 37 ος μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας με 11 σκέλη στον τομέα της ένδυσης, της διανομής και της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.

Ο όμιλος αγόρασε το 2005 την Haitai Store Co. αντί του ποσού των 63 δισ. ουόν και δαπάνησε άλλα 51 δισ. ουόν το πρώτο τρίμηνο του 2006 για την απόκτηση δύο εταιρειών. Διαθέτει 13 καταστήματα με είδη ένδυσης στον τομέα της λιανικής και ανταγωνίζεται με την Wal-Mart Stores Inc. στην αγορά της Ν. Κορέας ως η πέμπτη εταιρεία διαχείρισης καταστημάτων με φθηνά εμπορεύματα.

Οι μετοχές της Shinsegae, σημείωσαν άνοδο έως 1,6%, φθάνοντας στα 467.500 ουόν, ενώ της Lotte Shopping σημείωσαν απώλειες 4,6%, φθάνοντας στα 387.000 ουόν η μία, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς των Carrefour στη Ν. Κορέα από την E.Land Group.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα