Πετρέλαιο: Μπορεί ο ΟΠΕΚ να κάνει «ό,τι χρειαστεί;»

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 07:56
UPD:08:07
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ελαφρά ανάκαμψη παρουσιάζουν σήμερα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας ωστόσο σε απόσταση άνω των 30 δολαρίων σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν μόλις πριν από 2,5 μήνες. Ο κατήφορος των τιμών πυροδοτείται από την άφθονη προσφορά, αλλά και τις εντεινόμενες ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης, καθώς μεγάλες καταναλώτριες οικονομίες κατεβάζουν συνεχώς και ταχύτητα με αποτέλεσμα να περιορίζεται η «δίψα» τους για ενέργεια. Το ερώτημα υπό αυτές τις συνθήκες είναι: Μπορεί και θα κάνει ο ΟΠΕΚ «ό,τι χρειαστεί» για να στηρίξει τις τιμές; 

Σήμερα η τιμή του αργού τύπου μπρεντ παρουσιάζει άνοδο 0,7% στα 54,23 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται περίπου 0,8% στα 45,94 δολάρια το βαρέλι. Το spread μεταξύ των δύο συμβολαίων έχει περιοριστεί κοντά στα 8 δολάρια από 10 και πλέον πριν από δύο μήνες. 

Ο ΟΠΕΚ ετοιμάζεται να θέσει από 1ης Ιανουαρίου σε εφαρμογή τη συμφωνία των μελών του και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός των κόλπων του, όπως η Ρωσία, για μείωση της προσφοράς. Ήδη όμως η Σαουδική Αραβία έχει δώσει σήμα ότι το μαχαίρι στην προσφορά της θα είναι μεγαλύτερο από αυτό, που συμφωνήθηκε. Παράλληλα αξιωματούχοι από το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, ώστε αυτή να διαρκέσει συνολικά ένα έτος. 

Αν και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, δεν θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν πολλές ακόμη χώρες τα βήματα του Ριάντ, προχωρώντας σε πιο δραστικές μειώσεις, είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί για το δεύτερο εξάμηνο. Τα πάντα θα εξαρτηθούν βεβαίως από τις εξελίξεις στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το πετρέλαιο ήρθε αντιμέτωπο με απώλειες της τάξης του 11%, τις μεγαλύτερες από το 2016, εν μέσω ανησυχιών ότι η αδύναμη ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα βάλει φρένο στην κατανάλωση, την ώρα που η αμερικανική παραγωγή σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Οι αξιωματούχοι των βασικών μελών του ΟΠΕΚ στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν συνέχεια στην αιμορραγία. Ωστόσο είναι σαφές πως το καρτέλ έχει προ πολλού πάψει να είναι πανίσχυρο μονοπώλιο. Η αποτελεσματικότητα της όποιας δικής του παρέμβασης, θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας και των ανεξάρτητων Αμερικανών παραγωγών. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα