Νέα «βουτιά» για την τιμή του πετρελαίου

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 19:08
UPD:19:11
REUTERS/Ernest Scheyder

Προς τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας και πλέον χρονιάς κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, πραγματοποιώντας νέα «βουτιά» σχεδόν 4%, εν μέσω ανησυχιών για την υπερβάλλουσα προσφορά και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τιμή του αμερικανικού αργού διολισθαίνει σήμερα κατά 4,1% στα 46,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τιμή του αργού τύπου μπρεντ προσγειώνεται στα 55,11 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που είχαν να συναντήσουν από το φθινόπωρο του 2017.

Από τον Οκτώβριο οι απώλειες για το μαύρο χρυσό φτάνουν το 40% και όλα δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα είναι το χειρότερο από το μίνι κραχ που βίωσε η αγορά πετρελαίου στις αρχές του 2014. 

Η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας να μειώσουν την προσφορά από τον Ιανουάριο έχει κριθεί «λίγη» από τους επενδυτές που βλέπουν την παγκόσμια οικονομία να κατεβάζει ταχύτητα και επομένως την όρεξή της για ενέργεια να περιορίζεται, αλλά και την αμερικανική παραγωγή να φουσκώνει συνεχώς. 

Μέσα σε δύο μήνες έχουμε έτσι μία πλήρη ανατροπή της εικόνας. Στις αρχές Οκτωβρίου οι τιμές είχαν εκτιναχθεί σε υψηλά τεσσάρων ετών, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στη Βενεζουέλα και την Λιβύη θα δημιουργήσουν ένα κενό στην αγορά, που δύσκολα θα καλυφθεί. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα