Wall Street: Συνέχεια στο πτωτικό σπιράλ

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 18:53
UPD:18:55
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τις χθεσινές τους απώλειες διευρύνουν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις αποφάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως ευρέως αναμενόταν, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2,25% - 2,50%. Η απόφαση αυτή  διέψευσε τις ελπίδες επενδυτών για πιο αισιόδοξες προοπτικές για τα επιτόκια την ώρα που αυξάνονται οι ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ανησυχίες για την κίνηση της Fed να διατηρήσει σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τις πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια εξαπλώθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ασία στην Ευρώπη, όπου οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Αυτήν την ώρα (18.45), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διολισθαίνει κατά 1,3%, δίνοντας μάχη να κρατήσει τις 23.000 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες 1,6%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,2% και ενώ χθες είχε κατρακυλήσει σε χαμηλά 15μήνου.

Στην Ευρώπη, αρκετοί δείκτες αναφοράς διολίσθησαν σε χαμηλό διετίας. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,7%, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει  απώλειες 1,4% και τον γαλλικό CAC 40 να διολισθαίνει κατά 1,7%.Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,8% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί επίσης κατά 1,8%. Στο κόκκινο βρέθηκε η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,9%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,4%, οδεύοντας για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, καθώς καταγράφει ετήσιες απώλειες περίπου 13%.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας - Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε νωρίτερα κατά 1%, με τον ιαπωνικό δείκτη Topix να εισέρχεται μαζί με τη Σανγκάη και τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σε «bear market», που καθορίζεται ως πτώση άνω του 20% από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Οι ανησυχίες στις χρηματιστηριακές αγορές είχαν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων υποχωρούν στο 0,23%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν επτά μηνών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • COMP
  • DAX
  • DJC
  • FTSEMIB
  • ΓΔ
  • INDI
  • PX1
  • SXXP
  • UKX



Σχολιασμένα