«Παγωμένο» το ενδιαφέρον για χειμερινές κατοικίες

Πού κυμαίνονται οι τιμές εξοχικών σε επτά παραδοσιακούς προορισμούς
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 17:30

Στην Αράχοβα, οι τιμές χειμερινών εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει 55%-60% σε σχέση με το 2008, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η πτώση αγγίζει ακόμη και το 75%.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Από τις αγορές που έχουν μείνει… μετεξεταστέες, χωρίς σημάδι ανάκαμψης, είναι αυτή των χειμερινών εξοχικών κατοικιών, με τις αξίες να παραμένουν στο επίπεδο που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις εξοχικές κατοικίες στα νησιά και γενικότερα στους θερινούς προορισμούς, όπου το ενδιαφέρον έχει μετουσιωθεί σε αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται θετικό πρόσημο στις τιμές, τα ακίνητα σε χειμερινούς προορισμούς φαίνεται να έχουν ακόμα πολύ μέλλον προκειμένου να ανακάμψουν.

Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα έχει πετύχει να καθιερωθεί ως θερινός προορισμός και η αντίστοιχη αγορά του real estate κινείται κυρίως επειδή υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους υπηκόους. Το ενδιαφέρον από Έλληνες για την αγορά εξοχικού θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένο και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δύσκολα θα ανακάμψει, τουλάχιστον τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Οι αναλυτές

Η εικόνα όσον αφορά τις χειμερινές εξοχικές κατοικίες επιβεβαιώνει αυτό που περιγράφουν οι αναλυτές της κτηματαγοράς, ότι δηλαδή η αγορά του real estate κινείται με δύο ταχύτητες. Ζήτηση παρατηρείται για τα ποιοτικά επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα), τις κατοικίες σε σημαντικούς καλοκαιρινούς προορισμούς (και σε περιοχές όπως είναι τα νότια προάστια της Αττικής) και στα κέντρα των πόλεων (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με κινητήριο δύναμη τη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σημαντικό τμήμα των αγοραστών είναι ξένοι, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και άλλα επενδυτικά κεφάλαια που, λόγω της μείωσης των τιμών, έχουν επανέλθει και ενδιαφέρονται για τα ακίνητα πρώτης κατηγορίας που βγαίνουν στην αγορά.

Όπως επισημαίνει ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών E-Real Estates, το ζητούμενο είναι η καθιέρωση της χώρας ως προορισμού 365 μέρες τον χρόνο, κάτι που δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αρκεί να υπάρξει η κατάλληλη στόχευση. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ουσιαστικά η αγορά της χειμερινής κατοικίας στην Ελλάδα ουδέποτε πρόλαβε να αναπτυχθεί στον βαθμό που αυτό έχει συμβεί στις θερινές εξοχικές κατοικίες. Η όποια ανάπτυξή της σημειώθηκε μεταξύ των ετών 2005-2008 με αποτέλεσμα ένας αριθμός κατοικιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις περί τις 15.000, να μείνουν στα αζήτητα, πιέζοντας τις τιμές.

Οι τιμές ανά προορισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates, η εικόνα ως προς τις αξίες σε παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς είναι η εξής:

Αράχοβα: Στη «Μύκονο του χειμώνα», όπως αποκαλείται, έναν ακριβό προορισμό, ο οποίος έζησε μια περίοδο μεγάλης ανοικοδόμησης, οι τιμές έχουν σημειώσει πτώση 55%-60% και από 3.000 με 4.500 ευρώ/τ.μ. το 2008, σήμερα κινούνται σε ένα εύρος 750-1.300 ευρώ/τ.μ., ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η πτώση αγγίζει ακόμη και το 75%.

Καλάβρυτα: Στην περιοχή αυτή της Πελοποννήσου παρατηρήθηκε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα έως το 2008, με σύγχρονες κατασκευές ξενοδοχείων και κατοικιών. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών κυμαίνονται σήμερα από 800 ευρώ/τ.μ. έως 1.300 ευρώ/τ.μ. για κατασκευές μετά το 2005.

Καρπενήσι: Στην περιοχή του Καρπενησίου οι τιμές είναι πιο οικονομικές στα χωριά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο και στην πόλη του Καρπενησίου, ενώ υψηλότερες αξίες καταγράφονται στην περιοχή της Ποταμιάς. Η πτώση αγγίζει το 38%-45% σε σχέση με το 2008 και οι τιμές κυμαίνονται από 750 ευρώ/τ.μ. έως και 1.400 ευρώ/τ.μ. για κατασκευές μετά το 2005.

Καϊμακτσαλάν: Η μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με την περίοδο 2007-2008 καταγράφεται στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου Πέλλας (χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν), όπου από την περιοχή των 3.200 ευρώ/τ.μ., σήμερα για μια κατοικία κατασκευής μετά το 2005 η τιμή διαμορφώνεται μεταξύ 700 και 1.200 ευρώ/τ.μ.

Τρίκαλα Κορινθίας: Μικρότερη πτώση παρατηρείται στα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και περιοχές της Πελοποννήσου. Η πτώση έχει αγγίξει το 40%-45% σε σχέση με την περίοδο 2007-2008 και οι τιμές πλέον για ακίνητο κατασκευής μετά το 2005 κυμαίνονται στα 1.150 ευρώ/τ.μ. από 2.000-2.250 ευρώ/τ.μ. τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Πήλιο: Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας προσεγγίζει ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να καλύψουν τις χειμερινές και τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στην Πορταριά και τη Μακρυνίτσα, όπου οι τιμές κυμαίνονται από 950 ευρώ/τ.μ. έως και 1.500 ευρώ/τ.μ. Τα χωριά με χαμηλότερες τιμές είναι οι Μηλιές, η Βυζίτσα και ο Άγιος Ιωάννης.

Μέτσοβο: Το 2016 το Μέτσοβο κατέλαβε την έκτη θέση στους πενήντα δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς διεθνώς, ενώ λόγω της εγγύτητας με τα Ιωάννινα, αλλά και τη Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού, διατηρεί ένα καλό επίπεδο στην τουριστική του κίνηση γενικά τον χειμώνα, αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Οι τιμές φτάνουν έως και 1.600 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα κατασκευής μετά το 2005.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα