Συνέχεια ρευστοποιήσεων

Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες τριμήνου
Σάββατο, 29 Απριλίου 2006 00:01

ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ εβδομαδιαίες απώλειες του τελευταίου τριμήνου τερμάτισαν οι ευρωπαϊκές αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς συνεχίσθηκαν οι ρευστοποιήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση ενώ στη Wall Street οι τάσεις ήταν μεικτές με τη Microsoft να παρασύρει στο κόκκινο το Nasdaq.

Οι τιμές του πετρελαίου και τα εμπορεύματα κινήθηκαν υψηλότερα γεγονός που επηρέασε τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες αλλά το μεγάλο γεγονός της ημέρας ήταν η Microsoft η οποία παρέσυρε στο κόκκινο τις μετοχές εταιρειών του τεχνολογικού τομέα και ως εκ τούτου τον δείκτη Nasdaq. Ο γίγαντας λογισμικού και η Volkswagen ανακοίνωσαν χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη, εξέλιξη που απογοήτευσε τους επενδυτές οδηγώντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Επιπλέον, τα χαμηλότερα κέρδη της VW πυροδότησαν νέες ανησυχίες σε αναλυτές και επενδυτές ότι ίσως οι εταιρείες προχωρήσουν σε μείωση των προβλέψεών τους. Ετσι ο επιμέρους δείκτης για τα αυτοκίνητα του Stoxx 600 σημείωσε τη χειρότερη επίδοση, χάνοντας 2,1% ενώ η Volkswagen έχασε 5,4% της αξίας της.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,38% στις 1.377,99 μονάδες, εν μέσω υποτονικών συναλλαγών εν όψει της αργίας της Πρωτομαγιάς τη Δευτέρα.

Ο Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% περιορίζοντας τα κέρδη του Απριλίου σε 0,6%, ο Stoxx 50 έχασε 0,3% ενώ ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,7%.

Ο δείκτης Stoxx 600 σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Ιανουάριο καθώς η αιφνίδια αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, επανέφερε στο προσκήνιο ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων στην κατανάλωση.

Βέβαια και οι εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή γύρω από τις πηγές και τη διάθεση του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα. Οι κερδοφορίες για τις εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,8% το 2006, μετά την αύξηση 26% του προηγούμενου έτους.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα κατώτερα του μήνα με πτώση 1,22% στις 16.906,23 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα