Φλερτ με υψηλό εξαετίας

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 00:01
UPD:00:23

ΡΑΛΙ πυροδότησαν στη Wall Street ενθαρρυντικές οικονομικές αναφορές με το δείκτη Dow Jones να «φλερτάρει» νέο υψηλό ρεκόρ εξαετίας, ενώ στην Ασία ο Nikkei σημείωσε οριακά κέρδη.

Η ανακοίνωση αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες και τη δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης απογείωσαν τα αμερικανικά blue chips τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οδηγώντας το δείκτη Standard & Poor's 500 στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2001.

Αλλά η αλματώδης άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 2% και οι πληθωριστικές ανησυχίες ανέκοψαν μέρος αρχικών κερδών. Παρότι και οι δύο οικονομικές αναφορές αναζωπύρωσαν τις πληθωριστικές ανησυχίες, το σύνολο των στοιχείων ήταν θετικό για τις μετοχές.

Η αγορά ανακουφίστηκε επίσης από τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, ότι πλησιάζει το τέλος της 22άμηνης εκστρατείας των επιτοκιακών αυξήσεων ίσως συντομότερα του αναμενομένου τον Ιούνιο.

Σε μηνιαία βάση, πάντως, ο Dow έκανε τον Απρίλιο άλμα της τάξης του 2,2%, ο S&P 500 κέρδισε 1,1%, σημειώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο, ενώ ο Nasdaq, «ελέω» Microsoft, υποχώρησε κατά 0,8%.

Στην εβδομάδα που πέρασε ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,1% και ο Nasdaq κατά 1%, ενώ ο Dow κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της Microsoft έχασε 11% της αξίας της, που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ότι έχασε 31,6 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής της αξίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις νέες προβλέψεις της εταιρείας, πέντε τουλάχιστον αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης και της υπεύθυνης για την εταιρεία στη Morgan Stanley, αναθεώρησαν προς τα κάτω τις συστάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εταιρικές κερδοφορίες αναμένεται να συνεχίσουν το διψήφιο αριθμό αύξησης κερδών της τελευταίας τριετίας και περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η έκρηξη στις τιμές εμπορευμάτων ενισχύει τα εταιρικά κέρδη όπως των χαλυβουργιών και των πετρελαϊκών εταιρειών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν με ρυθμό 7,6% το δεύτερο τρίμηνο έναντι αρχικών εκτιμήσεων για αύξηση 7.4%. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακά κέρδη 0,12%, στις 16.925,71 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα