Ρωσία: Με ταχύτερο ρυθμό η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου φέτος

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 09:28

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ κατά μέσον όρο παραγωγή πετρελαίου, σε ποσοστό 3,3%, σε σύγκριση με πέρυσι, εμφάνισε τον Απρίλιο η Ρωσία και με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος, με πρώτη την κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών OAO Rosneft. Οι εξαγωγές, μειώθηκαν καθώς η κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς για τις φορτώσεις στο εξωτερικό.

Η Ρωσία, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία, αύξησε τον περασμένο μήνα την παραγωγή πετρελαίου και φυσικούς αερίου στα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ίσα με 39,3 εκατ. τόνους αργού, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή του υπουργείου Ενεργείας της χώρας. Η ετήσια ανάπτυξη ήταν 3,1% τον Απρίλιο του 2005. Οι εξαγωγές, μειώθηκαν 1,2%.

Η Rosneft, το κλειδί του προέδρου Vladimir Putin, για την αύξηση του ρόλου του κράτους στη βιομηχανία ενεργείας, αύξησε την παραγωγή της 9%, στα 1,57 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετά την αύξηση 9,8% της παραγωγής της OAO Yuganskneftegaz, πρώην σκέλους της OAO Yukos Oil Co. Επίσης η Rosneft υπερέβη το venture της ΒΡ στη Ρωσία και κατέστη η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στις χώρες εκτός Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

Οι συνολικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των φορτώσεων στα διυλιστήρια της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ουκρανίας, μειώθηκαν στα 5,11 εκατ. βαρέλια ημερησίως, από 5,17 εκατ. βαρέλια, πριν από ένα χρόνο. Οι φορτώσεις μέσω του δικτύου αγωγών της OAO Transneft που πηγαίνει εκτός χωρών ΚΑΚ, αυξήθηκαν 3,6%, φθάνοντας στα 4,39 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτές οι φορτώσεις, περιλαμβάνουν περίπου 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως από το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Την 1η Απριλίου η Ρωσία, αύξησε τον φόρο εξαγωγής αργού πετρελαίου στο επίπεδο ρεκόρ των 186,40 δολ. ο τόνος (25,43 δολ. το βαρέλι).

Οι εξαγωγές μέσω του αγωγού του κρατικού μονοπωλίου της Ρωσίας, Transneft, μειώθηκαν 2,5%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Η ΚΑΚ αποτελείται από όλα τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, εκτός των τριών δημοκρατιών της Βαλτικής.

Οι φορτώσεις στα διυλιστήρια της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και της Ουκρανίας, μειώθηκαν 19%, φθάνοντας στα 616.000 βαρέλια ημερησίως και οι εξαγωγές εκτός του συστήματος της Transneft, μειώθηκαν 41%, φθάνοντας στα 106.000 βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία παρήγαγε 9,55 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο και 9,45 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα