Κολομβία: Στο 0,45% ο μηνιαίος πληθωρισμός τον Απρίλιο

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 09:40

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ υποχώρηση από ότι αναμενόταν, σημείωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός της Κολομβίας, αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών ψυχαγωγίας και ένδυσης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,45%, μετά την αύξησή τους κατά 0,7% τον Μάρτιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στη Μπογκοτά. Συνολικά 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι ο πληθωρισμός θα ήταν 0,54%. Μέσα σε 12 μήνες, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων δεκαετιών, στο 4,12%, από 4,11% μέχρι τον Μάρτιο.

Η Κεντρική Τράπεζα, που επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε μια δεκαετία, ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού περισσότερο μετά την απροσδόκητη αύξησή τους κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 6,25% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή της Goldman, Sachs & Co., Alberto Ramos.

Την τελευταία φορά που η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια ήταν τον Απρίλιο του 2003, καθώς στοχεύει σε πληθωρισμό μεταξύ 4% και 5% φέτος.

Οι τιμές για ψυχαγωγία, μειώθηκαν 0,09% και οι τιμές των ενδυμάτων κατά 0,07%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι τιμές των τροφίμων, σημείωσαν αύξηση 0,88%.

Οι έντονες βροχοπτώσεις ελάττωσαν τις προμήθειες και την ποιότητα κάποιων αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τον Jose Ignacio Lopez, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Banco Santander, σε έκθεσή του στις 27 Απριλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα