Αυξάνονται οι τοποθετήσεις των επενδυτικών κεφαλαίων σε χαλκό

Πιέζεται το LME να σταματήσει την κερδοσκοπία
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 12:00

H Hermes Pensions Management Ltd., κάτοχος του μεγαλύτερου συνταξιοδοτικού κεφαλαίου της Βρετανίας, εκτιμά ότι ο χαλκός θα αναρριχηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η Nexans SA, η μεγαλύτερη εταιρεία κατανάλωσης του μετάλλου στον κόσμο, πιέζει το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Η αύξηση της τιμής του χαλκού κατά 60% φέτος, η μεγαλύτερη μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες, ώθησε τον χαλκό στα 7.385 δολ. ο μετρικός τόνος για πρώτη φορά την εβδομάδα που πέρασε. Τη στιγμή που η αύξηση αποτελεί χρυσοφόρο φλέβα για τα κεφάλαια επιχειρηματικού ρίσκου και για τη μεταλλουργία, BHP Billiton, εταιρείες όπως η Nexans, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής καλωδίων στον κόσμο, λένε, ότι οι κερδοσκόποι αυξάνουν το κόστος του και μειώνουν τα κέρδη τους.

Τα μέλη της International Wrought Copper Council, που εκπροσωπεί τους καταναλωτές χαλκού, συναντήθηκαν με αξιωματούχους του LME στις 25 Απριλίου, επιδιώκοντας να θέσουν όρια στις κερδοσκοπικές επενδύσεις. Την τελευταία φορά που παρενέβη το LME στην αγορά χαλκού ήταν το 1996, όταν η Sumitomo Corp. έχασε 2,6 δισ. δολ. από παράνομες συναλλαγές του Yasuo Hamanaka, γνωστού τότε ως ο «Κύριος Χαλκός».

Τον Ιανουάριο, η Hermes Pensions, επένδυσε 1,8 δισ. δολ. στο συνταξιοδοτικό πλάνο σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του χαλκού, της εταιρείας τηλεπικοινωνιών BT Group Plc. Η J Sainsbury Plc, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων της Βρετανίας, είπε στις 23 Μαρτίου ότι σκέφτεται να τοποθετήσει έως 175 εκατ. λίρες (305 εκατ. δολ.) σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Ο δείκτης των μετοχών Standard and Poor's 500, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 5% και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, υποχώρησαν 1,4%, σύμφωνα με τους δείκτες της Merrill Lynch & Co, ενώ τα συμβόλαια του χαλκού, σημείωσαν άνοδο 67%, την ίδια χρονική περίοδο.

Νέα τάξη επενδυτών

Τα συνταξιοδοτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας, ενδέχεται να τοποθετήσουν έως 500 δισ. γιέν (4,4 δισ. δολ.) σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την

American International Group Inc. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε αυτόν τον κλάδο, ενδέχεται να αυξηθούν πάνω από τα 120 δισ. δολ. έως το 2008, σύμφωνα με την Barclays Capital, το χρηματιστηριακό σκέλος της Barclays Plc με έδρα το Λονδίνο.

«Υπάρχει μία νέα τάξη επενδυτών, η οποία δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και αυτή έχει δραματική επίδραση σε αυτές της αγορές, αν και ακόμη οριακή», ανέφερε ο Sol Waksman, πρόεδρος της Barclay Group, που παρακολουθεί την επίδοση των κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου, συμπληρώνοντας: «Η δραστηριότητά τους στα περιθώρια, είναι αυτή που κινεί τις αγορές».

Η UBS AG εκτιμά, ότι τα hedge funds, αποτελούν τουλάχιστον το ήμισυ του όγκου συναλλαγών στο LME, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Μετάλλων στον κόσμο, με συναλλαγές περίπου 4,5 τρισ. δολ. ετησίως.

«Η τιμή του χαλκού προωθείται από παράγοντες που δεν σχετίζονται με την κατάσταση στον κλάδο», ανέφερε ο Simon Payton, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Χαλκού, μετά τη συνάντησή του με τους αξιωματούχους του LME, συμπληρώνοντας: «Η ζημιά γίνεται από τους κερδοσκόπους και γεννάται η ερώτηση στο LME εάν θα συνεχίσει η τιμή του χαλκού να αναγνωρίζεται ως καθοριστική για τη βιομηχανία μας», ανέφερε το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του πριν από τέσσερις ημέρες.

Κι ενώ το ράλι των τιμών του χαλκού βλάπτει τους καταναλωτές, ωθεί σε επίπεδα ρεκόρ των μεταλλουργιών, όπως της BHP Billiton με έδρα τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, της Rio Tinto Plc, με έδρα το Λονδίνο και της κρατικής εταιρείας χαλκού της Χιλής, Codelco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής του κόκκινου μετάλλου.

«Ο ρόλος του LME είναι η παροχή μιας διαυγούς και νομοταγούς αγοράς και έχουμε αυτούς του μηχανισμούς οι οποίοι εξασφαλίζουν κάτι ανάλογο», ανέφερε ο Adam Robinson, εκπρόσωπος του LME. Ο ίδιος, αρνήθηκε να αναφερθεί εάν το Χρηματιστήριο θα λάβει εκείνα τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την κερδοσκοπία του χαλκού.

Για να περιορίσουν ή να αποτρέψουν τη χειραγώγηση, τα Χρηματιστήρια μπορούν να μειώσουν τις συναλλαγές, απαγορεύοντας στους κερδοσκόπους την αγορά συμβολαίων, όπως έγινε με τους αδερφούς Hunt, που προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την αγορά ασημιού.

Μια απεργία στην Grupo Mexico SA, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού του Μεξικό και οι εργασιακές διαφορές στην Falconbridge Ltd. του Καναδά, ωθούν τους επενδυτές στην αγορά του μετάλλου. Ο Toly Spheeris, της VegaPlus Capital Partners (USA LLC) με έδρα τη Ν. Υόρκη, είπε, ότι οι τιμές του χαλκού θα ανέβουν κι άλλο.

«Ο περιορισμός της δυναμικότητας θα συνεχίσει να τροφοδοτεί της τιμές», είπε ο Spheeris, ο οποίος είναι συνδιαχειριστής των 515 εκατ. δολ. του Anglian Commodity Fund και αύξησε φέτος τις συναλλαγές του σε χαλκό. «Οι παραγωγοί επηρεάζονται λιγότερο να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους, επειδή η Wall Street δεν τους ανταμείβει, όταν το κάνουν», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα