Βουρλούμης: Η ευρυζωνικότητα αποτελεί το μέλλον του ΟΤΕ

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 12:13
UPD:12:16

«Για τον ΟΤΕ η ευρυζωνικότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Αποτελεί το μέλλον της επιχείρησης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης στο συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με θέμα: «Η Δυναμική της Ευρυζωνικότητας στη Μεσόγειο: Μοχλός για Διεθνή Συνεργασία προς Όφελος της Αγοράς και του Πολίτη».

Όπως ανέφερε ο κ. Βουρλούμης, στο τέλος του 2004 υπήρχαν στην Ελλάδα 90.000 περίπου εγκατεστημένες πόρτες και 45.000 περίπου λειτουργούσες συνδέσεις ADSL, ποσοστό κάτω του 0,5% του πληθυσμού. Στο τέλος του 2005 οι πόρτες είχαν αυξηθεί σε 216.000 και οι λειτουργούσες σε 150.000. Σήμερα ο αριθμός είναι 320.000 περίπου και 250.000 αντίστοιχα, ποσοστό 2,5% και όχι 1,5% που αναφέρθηκε, πρόσθεσε ο κ. Βουρλούμης.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ είπε ακόμη ότι τα σημεία πρόσβασης από 200 έχουν αυξηθεί σε περίπου 500 με έμφαση στην Περιφέρεια, ενώ στόχος του ΟΤΕ για το τέλος του 2006 είναι να έχει εγκαταστήσει 750.000 πόρτες σε 1.170 σημεία και ο αριθμός των χρηστών να έχει φτάσει το μισό εκατομμύριο, για να διπλασιαστεί στο τέλος του 2007.

Ακόμη και τότε, πρόσθεσε ο κ. Βουρλούμης, «η Ελλάδα θα είναι πίσω αλλά η διαφορά με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο θα μειώνεται σταθερά με στόχο να έχει μηδενιστεί ως το 2010, τουλάχιστον ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Μεσογειακά κράτη. Ο στόχος αφορά τα σχέδια του ΟΤΕ και δεν περιλαμβάνει τυχόν επενδύσεις από παρόχους, τους οποίους ο ΟΤΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διευκολύνει».

Στο πρόγραμμα του ΟΤΕ έχει άμεση προτεραιότητα η ενίσχυση του βασικού δικτύου έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να έχει τις ταχύτητες που θέλει και να μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που δίνει το ADSL

Το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της ΟΤΕ Α.Ε. προγραμματίζει επενδύσεις €946 εκατ., κυρίως σε δίκτυο και ευρυζωνικότητα. Η προσπάθεια που γίνεται, για να πετύχει, επιβάλλει και αλλαγές συστημάτων, εσωτερικών διαδικασιών, τρόπου εργασίας, αλλά και νοοτροπίας μέσα στην επιχείρηση, υπογράμμισε ο κ. Βουρλούμης επισημαίνονται επίσης τα εξής:

«Μέσω της ευρυζωνικότητας ο ΟΤΕ επιδιώκει να κινητοποιήσει όλο του το προσωπικό, να δώσει συγκεκριμένους στόχους. Να εκσυγχρονισθεί. Είναι λίγο η κότα και το αυγό. Αν δεν το κάνει δεν θα πετύχει τους στόχους του που κι εκείνοι αποτελούν τα συγκεκριμένα κίνητρα για να γίνει ανταγωνιστικός».

Μέχρι την πρόσφατη ψήφιση του Ν/Σ για τις τηλεπικοινωνίες, η ΕΕΤΤ συγκέντρωνε τις εξουσίες του νομοθέτη, δικαστή και ας μου επιτραπεί δημίου, δήλωσε ο κ. Βουρλούμης. Ο νέος νόμος κάπως την περιορίζει αλλά παραμένει παντοδύναμη και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το Κράτος δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο μοντέλο ανάπτυξης στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Έτσι η ΕΕΤΤ κρατά κυριολεκτικά στα χέρια της το μέλλον του κλάδου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Ο κ. Βουρλούμης είπε ακόμη τα εξής: «Μέχρι πρόσφατα η ΕΕΤΤ με τις αποφάσεις της δημιούργησε ένα κατ’ επίφαση ανταγωνιστικό περιβάλλον με όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές. Το επιδίωξε με την επιβολή πολύ χαμηλών τιμών χονδρικής και τούτο δεν προώθησε καθόλου τις επενδύσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι προηγουμένως δεν ανέφερα την συμβολή των παρόχων στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Είναι ως τώρα ασήμαντη. Στηριζόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία στις φτηνές υποδομές του ΟΤΕ, με εξασφαλισμένα κέρδη, προτιμούν να επενδύουν σε διαφήμιση και όχι σε υποδομές.

Η πολιτική του Ρυθμιστή ήταν η ανακατανομή της πίτας σε βάρος του ΟΤΕ και όχι το μεγάλωμά της.

Προσπαθώντας να καταλάβω γιατί στα τέλη του 2003 και αρχές του 2004, ενώ ήταν κραυγαλέα η ανάγκη να γίνουν άμεσα επενδύσεις στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ο ΟΤΕ ολιγώρησε, νομίζω πως βρήκα μία από τις αιτίες. Στο τέλος του 2003 η ΕΕΤΤ με μια μονοκοντυλιά έκοψε από τα έσοδα του ΟΤΕ €120 εκατ. μειώνοντας αδικαιολόγητα τις τιμές των μισθωμένων κυκλωμάτων, απόφαση που η ίδια αντέστρεψε σε κάποιο βαθμό τον επόμενο χρόνο, αντιλαμβανόμενη το λάθος της. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας ο αιφνιδιασμός αποσταθεροποίησε τον τότε ΟΤΕ και οδήγησε σε αναστολή του προγράμματος επενδύσεων. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους υπεύθυνους γιατί μέσα σε κλίμα απόλυτης ρυθμιστικής αβεβαιότητας δίστασαν να δεσμεύσουν και άλλα εκατομμύρια, επιπλέον των 300 που είχαν ήδη δαπανηθεί για τους Ολυμπιακούς. Χάθηκε όμως ένας πολύτιμος χρόνος που για τις τηλεπικοινωνίες είναι μεγάλο διάστημα.

Ο τωρινός ΟΤΕ, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ρυθμιστικό τοπίο, παίρνει το ρίσκο και επενδύει. Όπως κάθε μεγάλος ιδιώτης τηλεπικοινωνιακός επενδυτής αναμένει την κερδοφορία των επενδύσεών του σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Ελπίδα μας είναι να μην βιαστεί η ΕΕΤΤ να ρυθμίσει μια αγορά πριν αυτή η αγορά αποκτήσει το μέγεθος που κάνει την ρύθμιση αναγκαία και, όταν φτάσουμε εκεί, να εφαρμόσει την κλίμακα των επενδύσεων (ladder of investment), δημιουργώντας έτσι ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό περιβάλλον που δίνει κίνητρα για επενδύσεις. Οι πρόσφατες θέσεις της ΕΕΤΤ είναι ενθαρρυντικές και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρει να βρει την χρυσή τομή που συνδυάζει ανταγωνισμό με ανάπτυξη. Καθόλου εύκολη δουλειά αλλά απαραίτητη».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα