FT: Η Ε.Ε. θέλει να απαλύνει τον «πόνο» του no deal, αλλά όχι πολύ

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 11:52
UPD:11:53
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Eκατό ημέρες απομένουν έως την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα το σενάριο του no deal φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό. Η Ευρωπαίκή Ένωση θέλει να «απαλύνει» τον πόνο ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία και να περιορίσει τις όποιες αναταράξεις σε οικονομία, καθημερινότητα, αγορές. Αλλά όχι πολύ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Financial Times σε σημερινό τους ρεπορτάζ, σύμρφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν εντός της ημέρας το σχέδιό τους για «διαχειριζόμενο no deal». 

Πρόκειται για ένα πακέτο 14 προτάσεων εκτάκτου ανάγκης, με το οποίο η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει τα χειροτερα από ένα άτακτο Brexit. Ωστόσο αυτό δεν περιλαμβάνει επιμέρους- συμφωνίες, τις οποίες μερίδα των Brexiteers θεωρούσε δεδομένες.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα σε ορισμένους τομείς η Κομισιόν πηγαίνει όντως πιο πέρα από ό,τι αναμενόταν προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του no deal σε βασικούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας. Για παράδειγμα, για να αποφευχθούν μεγάλες στρεβλώσεις στις εμπορικές ροές, εγκαταλείπει το αρχικό σχέδιο για quotas, που θα περιορίζουν τις άδειες σε μόλις 5% της υφιστάμενης κίνησης μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Ωστόσο η προσφορά της Ε.Ε. είναι προσωρινή, συνοδεύεται από αυστηρούς όρους και έχει όπως επισημαίνεται ως στόχο να εξασφαλίσει μόνο τη «βασική συνδεσιμότητα». 

Η Ε.Ε. αποφεύγει να κάνει περισσότερα για να απαλύνει τις επιπτώσεις του no deal, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στείλει το μήνυμα στη Βρετανία ότι θα εξασφαλίσει ανεξάρτητα από το εάν πει «ναι» στη συμφωνία μία μεταβατική περίοδο, που θα εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση.

Διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωνε στους FT πάντως ότι οι ηγέτες των 27 ακόμη δεν πιστεύουν ότι η Βρετανία θα βγει χωρίς συμφωνία και κατηγορούν τους Βrexiteers ;ότι ζουν στον κόσμο του «La La land».

Το πακέτο προτάσεων της Κομισιόν επίσης καλεί τα κράτη- μέλη να λάβουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το θέμα της άδειας παραμονής και των δικαιωμάτων ασφάλισης Βρετανών που ζουν στο έδαφός τους. Επιπλέον εισηγείται 14 νομικές πράξεις, που θα διασφαλίζουν όπως αναφέρεται τη «συνέχεια». Καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα δικαιώματα πτήσεων και τα πιστοποιητικά ασφαλείας των αεροπορικών έως τα όρια για εκπομπές ρύπων, συμβόλαια παραγώγων έως και τη συγκέντρωση στοιχείων για τον τουρισμό. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα