PwC: Δύο σκαλοπάτια στην παγκόσμια κατάταξη θα χάσει η οικονομία της Βρετανίας

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 08:11
UPD:09:04
REUTERS/SIMON DAWSON

Παγιδευμένη στην αβεβαιότητα του Brexit, αλλά και σε ένα διεθνές περιβάλλον συνεχών αναταράξεων, η βρετανική οικονομία αναμένεται να κατρακυλήσει μερικά σκαλοπάτια στην διεθνή κατάταξη. Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων PwC, η υποτίμηση της λίρας,σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα οδηγήσουν τη Βρετανία στην έβδομη από την πέμπτη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Θα είναι μόλις ένα σκαλοπάτι πάνω από την Ιταλία. 

Την πέμπτη θέση προβλέπεται να κατακτήσει η Ινδία, η χώρα με τον πληθυσμό των 1,3 δισ., που προβλέπεται να αναπτύσσεται με ρυθμούς 7,6% τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια. Προσωρινά (δηλαδή το 2019 και πιθανότατα το 2020) πάνω από τη Βρετανία προβλέπεται να βρεθεί και η Γαλλία (λόγω της υποτίμησης της λίρας). Ωστόσο στη συνέχεια η εικόνα μπορεί και πάλι να αλλάξει.

Η βρετανιική οικονομία σύμφωνα με την PwC θα αναπτυχθεί 1,6% το 2019 και 1,7% το 2020, για να ανεβάσει ταχύτητα στο 1,8% τα πέντε επόμενα χρόνια. 

Από την άλλη το γαλλικό ΑΕΠ προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 1,7% φέτος και το 2019, κατεβάζοντας ταχύτητα στο 1,6% το 2020 και στο 1,5% έως το 2025. 

Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία αναμένεται επίσης να βρεθούν αντιμέτωπες με μακροπρόθεσμη επιβράδυνση της ανάπτυξης- κάτι που θα υποστούν και οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία. Το μεγάλο βαρίδι και στις έξι περιπτώσεις είναι η γήρανση του πληθυσμού. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα