Ανοδος τιμών στην Ευρώπη

Ανάκαμψη από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 00:01

ΡΑΛΙ σημειώθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους βασικούς δείκτες να ανακάμπτουν από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, με πρωταγωνιστές πετρελαϊκές και μεταλλευτικές εταιρείες ενώ η αισιοδοξία για τις εταιρικές κερδοφορίες διατήρησε σε θετικό έδαφος και τη Wall Street.

Η άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθοδηγήθηκε από τα κέρδη μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού και πετρελαϊκού τομέα. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 1% στις 1.391,1 μονάδες.

Οι μετοχές του πετρελαϊκού τομέα επιτάχυναν τα κέρδη τους στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων του Ιράν που δεν απέκλεισαν περαιτέρω αύξηση των τιμών ενέργειας στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.082,10 υψηλότερα κατά 0,98%, στο Παρίσι ο CAC 40 στις 5.241,19 με κέρδη υψηλότερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, 1,02% και στη Φρανκφούρτη ο DAX στις 6.051,29 με άνοδο 0,69%.

Οι αγορές ανέβηκαν και στις 18 αγορές της Δυτικής Ευρώπης, με εξαιρέσεις την Ισλανδία και την Ιρλανδία.

Ο Dow Jones Stoxx 600 αλλά και ο Stoxx 50 κέρδισαν 1% αντίστοιχα ενώ ο Euro Stoxx 50, που αφορά και τα 12 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αποκόμισε κέρδη 0,50%. Η ισπανική Repsol YPF SA περιόρισε την άνοδο μετά την είδηση ότι η Βολιβία δήμευσε τα πετρελαιοφόρα και πεδία φυσικού αερίου της χώρας.

Στις χαλυβουργίες πρωτοστάτησε στην άνοδο η Arcelor SA, καθώς επικρατεί αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αυξημένη ζήτηση που θα δώσει με τη σειρά της ώθηση στα εταιρικά κέρδη.

Σε θετικό πρόσημο κινήθηκαν και η Credit Suisse όπως και η τσιμεντοβιομηχανία Lafarge SA, αφού ανακοίνωσαν υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη για το πρώτο τρίμηνο.

Στις ΗΠΑ πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στα κέρδη μεταξύ των οποίων και τα υγιή οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών κολοσσών αλλά η αγορά είναι ακόμη ευάλωτη σε ανησυχίες για τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και επιτοκίων.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 17.153,77 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα