EKT: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 14:15
UPD:14:16
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα καθοριστούν από τα οικονομικά δεδομένα, επισημαίνει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η αύξησή τους εάν η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάσει ταχύτητα περισσότερο από ό,τι υπολογίζεται. 

«Ήμασταν και σίγουρα είμαστε εξαρτώμενοι από τα δεδομένα για την οικονομία. Σταματούμε το QE και το μήνυμα είναι αρκετά ξεκάθαρο» είπε ο Πιέρ Βουνς αναπληρωτής διοικητής της βελγικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση του διοικητή από τον Ιανουάριο. «Εάν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, θα κρατήσουμε τα επιτόκια χαμηλά για μεγαλύτερη περίοδο. Εάν όχι, δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί από αυτά, που θα δούμε στην οικονομία» πρόσθεσε. 

Ο Βουνς θα διαδεχθεί τον Γιαν Σμετς και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Ερωτηθείς για το εάν πρέπει η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι τις δημοπρασίες φθηνών δανείων (LTRO) για τις τράπεζες, απάντησε ότι είναι πολύ πρόωρο το να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα. 

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι τα τελευταία δεδομένα για τον δομικό πληθωρισμό ενισχύουν το σενάριο να καθυστερήσει αρκετά η πρώτη αύξηση των επιτοκίων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα