Αυστραλία: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 5,75%

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 07:51

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε απροσδόκητα η Κεντρική Τράπεζα, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Ανοδικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας.

Ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Ian Macfarlane και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αύξησαν σήμερα τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε 14 μήνες, στο 5,75%. Οι 17 από τους 21 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg δεν προέβλεπαν αλλαγή.

Ο Macfarlane μαζί με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ευρώπης και της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αυξάνουν τα επιτόκια φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται, ωθώντας τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ. Το κόστος δανεισμού στην Αυστραλία, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2001, ενδέχεται να αναχαιτίσει την ανάκαμψη στην πέμπτη σε μέγεθος οικονομία της περιφέρειας Ασία-Ειρηνικός, η οποία αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε τέσσερα χρόνια το 2005.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα, σημείωσε άνοδο 7,2%, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Στη 1:30 μ.μ. στο Σύδνεϋ, αγοράστηκε στα 76,71 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, από 76,12 σεντς, που ήταν πριν από την ανακοίνωση της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων. Η απόδοση του 6,25% των ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2015 σημείωσε άνοδο μία μονάδα βάσης, στο 5,77%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα