ΔΝΤ: Προς νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 13:31
UPD:13:35
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Οι εμπορικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχουν ήδη πλήξει το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα στην Ασία, ενώ απειλούν συνολικά την παγκόσμια οικονομία τονίζει εκ νέου το ΔΝΤ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει εκ νέου επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τον Ιανουάριο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Τσιαντσιονγκ Ρι, διευθυντής του Τμήματος Ασίας και Ειρηνικού του ΔΝΤ, διαμηνύει πως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα ενδέχεται να είναι μεταξύ των οικονομιών, που θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα σε περίπτωση που δοθεί συνέχεια στον σινο-αμερικανικό πόλεμο. Και τούτο γιατί έχουν σημαντική εξάρτηση από τις εξαγωγές στην Κίνα, ενώ και η αμερικανική αγορά είναι καθοριστική για την ανάπτυξή τους.

«Οι επενδύσεις είναι πολύ πιο αδύναμες από ό,τι περιμέναμε. Η ερμηνεία που δίνω είναι πως ο δίαυλος της εμπιστοσύνης έχει ήδη πληγεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στις ασιατικές οικονομίες» σχολιάζει ο Ρι. Υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο το Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2018 και το 2019 στο 3,7% από 3,9% και προσθέτει ότι ενδεχομένως να έρθει ακόμη μία αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τον Ρι η ασιατική ήπειρος προβλέπεται να αναπτυχθεί 5,4% το 2019, ύστερα από ρυθμούς 5,6% φέτος. Σημειώνει πως η αβεβαιότητα είναι τόσο έντονη ώστε μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις είτε θετικές είτε αρνητικές. Ωστόσο το ρίσκο είναι υψηλότερο αυτή τη στιγμή για αρνητικές εκπλήξεις. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα